Valls vil ikke presse gjennom arbeidsreform

Frankrikes statsminister Manuel Valls, her i samtale med arbeidsminister Myriam El Khoumri. Foto. Vincent Kessler / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Paris (NTB-Reuters): Frankrikes statsminister Manuel Valls sier han ikke vil ty til utpressing og true med å gå av for å få gjennom regjeringens forslag til arbeidsreform.

Reformen møter motstand, men Valls mener den innebærer en vinn-vinn-situasjon for både arbeidsgivere og arbeidstakere, sier han i et intervju med ukeavisen Le Journal du Dimanche søndag. Valls sier han vil prøve å overbevise sosialistene, ytre venstre og de grønne politikerne til å stemme for forslaget.

Statsministeren ble konfrontert med rykter om at han var villig til sette sitt eget embete på spill i saken, noe han avviser.

– Jeg har ikke og vil ikke drive utpressing og true med å gå av.

Arbeidsledigheten i Frankrike er på det høyeste nivået på 18 år, 10,6 prosent, og er en stadig på minnelse til velgerne om at president François Hollande ikke har klart å oppfylle løftene om å få til en tydelig og troverdig nedadgående trend for ledigheten, noe han har satt som en betingelse for å stille til gjenvalg i 2017.

Den foreslåtte reformen kan sette i spill nesten alle sider ved landets sterkt regulerte arbeidsliv og føre til nye forhandlinger mellom fagforeningene og myndighetene. Dette har ført til dyp splittelse i Sosialistpartiet, som er både Hollandes og Valls' parti. (©NTB)