Planlegger støttedemonstrasjoner for Apple

Illustrasjonsfoto. Michaela Rehle / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

San Francisco (NTB-AP): I 30 byer verden over planlegges det demonstrasjoner tirsdag til støtte for Apples beslutning om å ikke hjelpe FBI med å låse opp telefonen til en terrormistenkt.

Gruppen Fight for the Future (Kjemp for fremtiden) planlegger å samle folk utenfor Apple-butikker i USA, Storbritannia, Hongkong og Tyskland. Demonstrantene vil protestere mot at FBI har fått en rettslig kjennelse som pålegger Apple å gjøre det lettere for etterforskere å komme seg inn på telefonen til hovedmannen bak angrepet i San Bernardino i desember.

Forrige uke vant det føderale politiet FBI fram i retten med et krav om at Apple må hjelpe dem med å omgå sikkerhetsinnstillingene på telefonen til Syed Farook. Selskapet sier på sin side at de er bedt om å lage en «bakdør» som vil kompromittere sikkerheten på alle telefonene selskapet lager og dermed krenke privatlivet til brukerne. Myndighetene mener Apple overdriver risikoen ved å føye seg etter rettens kjennelse.

Farook og hans kone drepte 14 personer på en juletilstelning for helsevesenet i San Bernardino i desember. De ble senere drept i en skuddveksling med politiet. FBI mener de kan finne viktige opplysninger på den låste telefonen. (©NTB)