Norge letter sanksjonene mot Iran

Utenriksminister Børge Brende (H) kaller atomavtalen med ran en seier for diplomatiet. Foto: Are Føli / NTB scanpix Les mer Lukk

Oslo (NTB): Norge opphever en stor del av sanksjonene mot Iran etter kunngjøringen om at landet har oppfylt sine forpliktelser i atomavtalen, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

Lørdagens bekreftelse fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) gjør at Norge og EU må oppheve de økonomiske sanksjonene som har begrenset handel og samarbeid med Iran.

– Opphevelsen av en stor del av sanksjonene mot Iran åpner for at landet blir tettere integrert i det internasjonale samfunnet, både politisk og økonomisk, sier Brende.

– Gjennomføringen av denne avtalen er en betydelig seier for diplomatiet og for felles internasjonal innsats, for å unngå at Iran utvikler atomvåpen samtidig som det sikrer landets rett til å bruke kjernekraft til sivile formål, fortsetter utenriksministeren.

Etter mange års arbeid ble det i fjor sommer inngått en avtale mellom Iran og stormaktene i den såkalte P5+1-gruppen, bestående av USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritannia og Tyskland.

Avtalen trådte i kraft lørdag og innebærer at flere økonomiske sanksjoner oppheves i bytte mot internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet. (©NTB)