USA hevder å ha drept ti IS-ledere

Ti av lederne i den ytterliggående islamistgruppen IS er drept i flyangrep den siste måneden, blant dem flere som kan knyttes til terroraksjonene i Paris, hevder en amerikansk militærtalsmann.

– I løpet av den siste måneden har vi ved hjelp av målrettede angrep drept ti lederskikkelser i ISIL, blant dem flere som har planlagt angrep i utlandet, og noen som kan knyttes til Paris-angrepene, sier oberst Steve Warren.

– Flere andre av dem som er drept, hadde planer om ytterligere angrep i Vesten, sier Warren.

Tilknytning til Paris-terror

En av dem som ble drept, var Abdul Qader Hakim, som ifølge Warren var knyttet til IS' operasjoner i utlandet, og som hadde tilknytning til Paris-terroren.

IS-lederen ble ifølge Warren drept i et målrettet flyangrep i Mosul 26. desember.

To dager tidligere ble Charaffe al Mouadan drept i et flyangrep i Syria. Han skal ha hatt direkte kontakt med den antatte lederen for Paris-angrepene, Abdelhamid Abaaoud, og var ifølge Warren aktivt engasjert i planer om nye angrep i Vesten.

Mouadan var den yngste av åtte barn i en marokkansk familie og vokste opp i en forstad til Paris. Han ble i oktober 2012 arrestert av fransk politi da han var på vei til enten Jemen eller Afghanistan med to venner fra nabolaget.

Hacking-spesialist

En annen av de drepte var en mann fra Bangladesh som var vokst opp i Storbritannia og nå var bosatt i Syria der han drev med hacking for IS.

– Nå som han er død, har IS mistet et viktig bindeledd mellom sine egne nettverk, sier Warren.

Ytterligere en skal ha vært en mann som var spesialist på forfalskning av dokumenter, og som også hadde nære forbindelser til Paris-angriperne.

Warren sier at de positive konsekvensene av flyangrepene den siste tiden er tydelige. Blant annet skyldes erobringen av Ramadi delvis at IS har mistet noen av sine ledere.