Ukraina vedtok nytt statsbudsjett

President Petro Porosjenko og Ukraina er avhengig av pengestøtte fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Kiev (NTB-Reuters): Ukrainas nasjonalforsamling har godkjent statsbudsjettet for 2016, et viktig vedtak for å sikre den neste låneutbetalingen fra Det internasjonale pengefondet (IMF).

Betydelige grep måtte til for å få budsjettet til å gå opp, noe som har ført til langvarige diskusjoner, men fredag morgen ble medlemmene i nasjonalforsamlingen enige, melder nyhetsbyrået Reuters.

Allerede før enigheten om budsjettet hadde politikerne godkjent en rekke nye lover, inkludert kutt i selskapsskatten og en mer enhetlig inntektsskatt.

Samtidig har de økt de offentlige avgiftene på tobakk, bensin og alkohol, med mål om å få statsbudsjettet i balanse.

Ukraina sto på konkursens rand inntil IMF ga landet en krisepakke på 17,5 milliarder dollar, drøyt 150 milliarder kroner etter dagens kurs, i mars. Siden har fondet forlenget krisepakken, mens Ukraina også har fått et kraftig gjeldskutt av sine kreditorer.

Landet har dessuten gjeld til naboen Russland på drøyt 26 milliarder kroner. Den russiske presidenten Vladimir Putin har tidligere vært villig til å utsette tilbakebetalingen, men varslet denne måneden at han vil gå til rettssak mot Ukraina om ikke lånet innfris innen nyttår. (©NTB)