Amnesty anklager Russland for krigsforbrytelser i Syria

En bygning som ifølge lokalbefolkningen i Saraqib i Idlib-provinsen i Syria ble ødelagt i russiske flyangrep tidligere denne måneden. Les mer Lukk

Russland kan ha begått krigsforbrytelser i Syria ved å gjennomføre flyangrep mot sivile, ifølge en ny rapport fra Amnesty International.

Amnesty peker på at flere hundre sivile er blitt drept i russiske flyangrep på under tre måneder.

– Noen ser ut til å ha vært direkte angrep på sivile, eller sivile mål ved at boligområder rammes der det ikke har vært beviselige militære mål eller engang medisinske fasiliteter, noe som har resultert i at sivile har blitt drept og såret, sier Amnestys regiondirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, Philip Luther.

– Slike angrep kan innebære krigsforbrytelser. Det er avgjørende at mulige lovbrudd blir gransket uavhengig, sier han.

Les også:Klassekampen: – Norge sender ikke kampfly til Syria

– Russland lyver

Amnesty mener russiske myndigheter lyver.

– Det er tegn på at russiske myndigheter kan ha løyet for å dekke over skader på sivile mål som en moské som ble truffet i et flyangrep og et feltsykehus i et annet angrep. Det er også bevis som indikerer at Russland har brukt klaseammunisjon og bomber uten styringsmekanisme i befolkede boligområder, heter det i Amnesty-uttalelsen.

Les også: Støre mener Norge ikke bør bombe i Syria

Skal se på rapporten

En talsmann for Russlands president Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, sier at regjeringen i Moskva ennå ikke har mottatt Amnestys rapport, men at myndighetene skal se på den.

– Vi har ingen informasjon om påliteligheten av opplysningene som Amnesty International har lagt fram, sa Peskov onsdag.

En kilde i det russiske utenriksdepartementet mener det er viktig å peke på at Amnesty angivelig baserer seg på opplysninger fra den britisk-baserte syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights.

– Det er ingen informasjonskilde for oss, uttaler vedkommende.

Les også: Syria-resolusjon vedtatt – Assads skjebne i det blå