Prokurdisk parti beskylder Tyrkia for å støtte IS

En kvinne som ble såret under IS-angrepet i Kobani venter på å krysse grensen til Tyrkia. Foto: Reuters/NTB scanpix Les mer Lukk

En massakre er i gang i den kurdiske grensebyen Kobani nordøst i Syria, og tyrkiske styresmakter har medansvar, mener Tyrkias største prokurdiske parti.

Fakta om Kobani  
* Strategisk viktig by i Syria på grensen til Tyrkia.

* Byens offisielle arabiske navn er Ayn al-Arab, men kurderne som utgjør storparten av befolkningen, kaller den Kobani. På tyrkisk side av grensen ligger byen Mursitpinar.

* Ifølge siste folketelling før borgerkrigen i Syria bodde det drøyt 40.000 mennesker i den syriske delen. I løpet av krigen har titalls tusen syriske kurdere søkt tilflukt der.

* Byen var fra september i fjor til januar i år åsted for harde kamper mellom kurdisk milits og opprørerne i den ekstremistiske gruppa Den islamske staten (IS). Kurderne ble hjulpet av amerikanskledede luftangrep, og angrepet fra IS ble slått tilbake.

* Tusenvis av mennesker som flyktet til Tyrkia mens kampene pågikk, har siden vendt tilbake til byen.

* Torsdag innledet IS en ny voldsom offensiv mot Kobani.

De siste to ukene har IS gått på en rekke tap mot kurdiske styrker som har nærmet seg opprørsgruppens viktigste hovedkvarter og maktbase, byen Raqqa.

Natt til torsdag startet motoffensiven, da opprørsstyrker gikk inn i Kobani. Der oppsto det kraftige skuddvekslinger med krigere fra den kurdiske militsen YPG, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Minst 15 personer er drept og 70 såret i offensiven, sier sykehuskilder. 63 sårede ble brakt til Tyrkia, opplyser landets utenriksdepartement. To av de sårede, blant dem et barn, døde.

IS-opprørere angrep i tillegg landsbyen Brakh Bootan sør for Kobani. Minst 20 kurdiske sivile, blant dem flere barn, ble drept av målrettede skudd og granatangrep, ifølge SOHR.

– Fra Tyrkia

Figen Yuksekdag, en av lederne i det kurdiskvennlige tyrkiske partiet HDP, kaller det som har skjedd en massakre og hevder tyrkiske myndigheter har et medansvar.

Han mener regjeringen i årevis har hjulpet IS-opprørerne og mener samtidig at det er stor sannsynlighet for at opprørere fra IS har tatt seg inn i Kobani fra tyrkisk side av grensa.

Syrisk fjernsyn har tidligere meldt at dette var tilfelle, men påstanden ble avvist «på det sterkeste» av tyrkisk UD.

Bevismaterialet viser at IS-opprørerne ikke kom fra tyrkisk side, men fra den syriske byen Jarablus, heter det i en uttalelse fra guvernøren av den tyrkiske Sanliurfa-provinsens kontor.

Bilbomber

En kilde i YPG-militsen forteller at IS-styrkene har gått til angrep på tre sider av Kobani. Torsdag morgen og formiddag gikk to bilbomber av i byen. Den første av bombene gikk av nær en grenseovergang til Tyrkia.

– Etterpå oppsto det voldsomme kamper i sentrum av byen. Flere døde ligger i gatene, uttalte SOHR-direktør Rami Abdulrahman torsdag morgen.

De kurdiske styrkene klarte i januar å gjenvinne kontrollen over Kobani etter på ha kjempet mot IS i fire måneder. Kurderne ble hjulpet av amerikanskledede luftangrep.

Tusenvis av mennesker som flyktet over grensen til Tyrkia mens kampene pågikk, har siden returnert til byen.

Flere angrep

Etter seieren i Kobani klarte YPG også å tvinge IS på retrett i flere andre landsbyer i de kurdiske områdene nordøst i Syria.

Nå er det derimot IS som er på offensiven, og natt til torsdag inntok den ekstremistiske gruppen den syriske byen Hasaka nordøst i landet, ifølge SOHR. Disse opplysningene benektes av syriske militærkilder.

Minst 30 soldater lojale mot president Bashar al-Assad og 20 opprørere ble drept i kampene, ifølge SOHR.

IS-opprørere har jaget ut innbyggerne i distriktet al-Nashwa, og det pågår kraftige kamper i området, ifølge statlig TV. Hasaka er delt i soner, der noen er kontrollert av kurdere og andre kontrollert av regjeringsstyrkene.