Høyre ønsker geologisk overvåking av E16

Flere ras gikk i området ved Bogelia mellom Vaksdal og Trengereid på Bergensbanen torsdag kveld. Dette er samme sted som det gikk ras for to uker siden. Foto: Inge Hjertaas / Jernbaneverket / NTB scanpix Les mer Lukk

E16 i Hordaland må få kontinuerlig geologisk overvåking, slik at den kan stenges før det går et ras, mener Høyres Dag Skansen.

Skansen, som leder Høyres bystyregruppe i Bergen, vil foreslå dette både for hordalandsbenken på Stortinget, for Bergen bystyre og for kommunene som er knyttet til E16 og fylkesvei 7 gjennom Hardanger, skriver Bergens Tidende.

Ifølge avisen har Skansen og varaordfører Tor Woldseth (Frp) fått stortingsrepresentant Øyvind Halleraker (H) til å kalle inn til et hastemøte med hordalandsbenken på Stortinget allerede på tirsdag.

Skansen sier han som et umiddelbart tiltak vil ha på plass et geologisk team som kontinuerlig overvåker strekningen mellom Voss og Arna.

– Det innebærer for eksempel at teamet undersøker de farligste områdene i forkant av mye nedbør, og anbefaler eventuelt stengning av veien før det går ras. I den kritiske situasjonen vi nå har på E16, må vi prioritere risikoen for liv og skader høyere enn trafikken, sier Skansen.

Det har gått to ras over jernbanesporet og E16 på omtrent samme sted i Vaksdal i løpet av mai. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) reiser mandag til Vaksdal for å se nærmere på rasstedet.