Liberaler tror Storbritannia kan bli delt

Skottlands førsteminister og leder av SNP, Nicola Sturgeon, poserer for en fotograf sammen med partiets nyvalgte parlamentsmedlemmer i Edinburgh lørdag. Partiet fikk 56 mandater i det britiske valget torsdag. Foto: Russell Cheyne (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Økt oppslutning om nasjonalistiske partier og folkeavstemningen om EU kan føre til at Storbritannia splittes, tror ledende britisk liberaler.

Valget i Storbritannia brakte blant annet 56 skotske nasjonalister inn i nasjonalforsamlingen.

– Valget av så mange nasjonalister fra Skottland truer faktisk med å splitte Storbritannia, sier Sir Graham Watson til NTB.

Han har bakgrunn fra partiet Liberaldemokratene, har vært medlem av EU-parlamentet og er i dag president for Europas liberaldemokratiske parti.

Watson ser samtidig på folkeavstemningen om EU som en kanskje enda større trussel mot Storbritannias videre samling enn nasjonalistenes brakvalg.

– Beslutningen om å holde en folkeavstemning innen utgangen av 2017 kan føre til en situasjon hvor et flertall i England stemmer for å forlate EU, mens et flertall i Skottland stemmer for å forbli medlem, sier han.

– Under disse omstendighetene er jeg sikker på at vi vil se skotsk uavhengighet, og at Skottland ber om å få slutte seg til EU på egen hånd, forklarer han.

Watson var i helgen i Oslo i forbindelse med et rådsmøte i ALDE, som er sammenslutningen av liberale partier i Europa.

Reforhandle avtaler

Storbritannia består i dag av England, Skottland, Wales og Nord-Irland. De skotske nasjonalistene tapte i fjor høst slaget om å bli uavhengig fra Storbritannia i en folkeavstemning. Men i valget gjorde nasjonalistpartiet SNP nærmest rent bord i Skottland.

Men også utenfor Skottland og Wales ble valget et oppsving for nasjonalistiske strømninger, mener Watson.

– Vi så det også i England. Der har De konservative i stadig sterkere grad de siste årene blitt det engelske, nasjonale partiet. De lyktes med å hindre at de mer ekstreme nasjonalistene i uavhengighetspartiet UKIP fikk altfor mange stemmer ved å bevege seg inn på deres politiske territorium på områder som innvandring og Europa, sier han.

– En stemme for nasjonalistene truer selvsagt med å splitte opp Storbritannia i landets ulike deler, så vel som å true frem en delvis splittelse av EU, hvis Storbritannia stemmer for å forlate Unionen i folkeavstemningen Cameron har lovet.

Spår trøbbel for Cameron

For Liberaldemokratene, som Watson tilhører, ble valget en katastrofe. Partiet ble svært hardt straffet etter å ha sittet i koalisjon med De konservative.

Camerons konservative parti danner nå regjering alene. Et sentralt budskap i hans valgkamp var at britene skal få si sin mening om EU-medlemskapet i en folkeavstemning innen utgangen av 2017. Innen den tid håper Cameron å ha reforhandlet sentrale avtaler med EU.

Watson understreker at EU-spørsmålet også blir vanskelig for Camerons parti.

– De konservative kommer til å bli kastet ut i en svært vanskelig intern strid mellom pro- og antieuropeiske krefter. Dette kan bli ødeleggende for investeringsklimaet i Storbritannia, som i så stor grad er avhengig av utenlandske investeringer, mener han.