FN-soldater anklages for overgrep mot barn i Sentral-Afrika

Frankrike er allerede i gang med å etterforske overgrepsanklagene mot franske FN-soldater. Bildet viser Frankrikes justisminister Christiane Taubira under en spørretime i nasjonalforsamlingen i Paris. Foto: Charles Platiau (Reuters / NTB scanpix) Les mer Lukk

Franske myndigheter lover å gjøre alt for at sannheten skal komme frem etter at det ble kjent at franske FN-soldater anklages for overgrep mot barn i Den sentralafrikanske republikk.

Samtidig sier en talsmann for det franske justisdepartementet at en innledende etterforskning av saken har pågått siden 31. juli 2014, og at FN-soldatene anklages for å ha misbrukt rundt ti barn.

Uttalelsene kommer etter at avisen The Guardian onsdag avslørte at svenske Anders Kompass er suspendert fra sin jobb hos FNs høykommissær for menneskerettigheter fordi han har lekket en hemmeligstemplet FN-rapport til franske påtalemyndigheter.

I rapporten beskyldes FN-soldatene for å ha begått overgrep mot barn helt ned i tiårsalderen i Den sentralafrikanske republikk. Overgrepene skal ha skjedd på et senter for internt fordrevne i hovedstaden Bangui i 2014, idet FN-styrken Minusca ble etablert. Enkelte av dem skal ha blitt misbrukt i bytte mot mat og penger.

Kan miste jobben

Kompass beskrives som en høyt respektert FN-arbeider som har jobbet med humanitære saker i over 30 år. Ikke navngitte kilder sier at han ga rapporten til franske påtalemyndigheter fordi han mente FN-systemet ikke tok tak i problemene selv, ifølge The Guardian.

I forrige uke ble han suspendert for å ha lekket konfidensiell informasjon, og han risikerer nå å miste jobben. Men det kan ifølge den britiske avisen utløse en diplomatisk feide mellom Sverige og FN.

FN fremholder at rapporten som Kompass lekket, var uredigert og derfor kunne sette ofre, vitner og etterforskere i fare.

– Dette utgjør et alvorlig regelbrudd, uttalte en talsmann for FNs generalsekretær onsdag kveld.

– En varsler

Behandlingen av Kompass vekker reaksjoner. Bea Edwards i organisasjonen Government Accountability Project mener at svensken er en varsler som har forsøkt å stanse overgrep mot barn. Hun sier også at det ikke er første gang FN reagerer med represalier mot medarbeidere som avslører kritikkverdige forhold.

– Vi har representert mange varslere i FN i årenes løp, og desto alvorligere avsløringene deres er, desto styggere blir gjengjeldelsen, sier hun til The Guardian.

FNs talsmann Farhan Haq bekrefter at FNs høykommissær for menneskerettigheter iverksatte en gransking av overgrepsanklagene i fjor. Rapporten ble laget av gruppen Aids Free World på oppdrag fra høykommissæren.

Paula Donovan, en av lederne i Aids Free World, anklager FN for ikke å ta FN-personells sexovergrep på alvor.

– Den forferdelige sannheten er at dette ikke er uvanlig. FNs instinktive svar på seksuell vold i egne rekker – ignorere, benekte, dekke over, skjule – må bli gransket av en helt uavhengig granskningskommisjon med full innsynsrett, sier hun til The Guardian.