Dyrevernere jubler for landets første dyrepoliti

Your browser doesn't support HTML5 video.

Skal styrke innsatsen for bedre dyrevelferd
Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) smilte om kapp med Dyrevernalliansen og NOAH da Norges første dyrekrim-gruppe ble lansert.

Dyrekriminalitet:  
  • Mattilsynet mottok i 2014 7.290 bekymringsmeldinger om dyrs velferd.
  • 38 av sakene – bare 0,5 promille – ble anmeldt til politiet. I tillegg ble 365 dyrekrimsaker politianmeldt av privatpersoner.
  • I til sammen ti saker ble det tatt ut tiltale. Åtte endte med betinget eller ubetinget fengsel.
  • Regjeringen setter nå i gang et treårig prøveprosjekt med dyrepoliti i Sør-Trøndelag politidistrikt. Enheten får en etterforsker og påtalejurist og skal samarbeid tett med Mattilsynet.
  • Myndighetene ønsker at flere saker som omfatter vold og annen kriminalitet mot dyr, blir etterforsket og ført for domstolene.
  • Mattilsynet skal fremdeles ha hovedansvaret for å føre tilsyn med dyr.

– Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av dyrs rettigheter, sa en fornøyd Listhaug da hun mandag presenterte Norges første dyrepoliti, et prosjekt Frp har kjempet for i en årrekke, foran et stort presseoppbud på Oslo politihus.

Der var også flere dyrevernere på plass. De nøler for én gangs skyld ikke med å gi honnør til Frp.

– Vi er utrolig glade. Dette har vi kjempet for i mange år, og Frp skal ha ros for å ha trukket lasset, sier informasjonsansvarlig i Dyrevernsalliansen Live Kleveland til NTB.

Hardere lut

Men i første omgang vil Norges dyrepoliti kun bestå av tre personer ved Sør-Trøndelag politidistrikt, blant dem en fast etterforsker og en påtalejurist. De skal samarbeide tett med en tilsvarende dyrekrimgruppe i Mattilsynet. Pilotprosjektet har foreløpig fått en tidsramme på tre år og skal evalueres underveis.

– Dette vil bidra til at kunnskapen og kompetansen i politiet styrkes, og at flere blir dømt og straffet, slår Listhaug fast.

Men trolig må det skarpere lut til for å komme dyrekriminaliteten til livs, mener avdelingsdirektør Knut Smedsrud i politifagavdelingen i Politidirektoratet.

– Å høyne kompetansen er det første skrittet. Men jeg ser ikke bort fra at det er behov for å kjøre noen prinsippsaker for å se om straffenivået er der det skal være. Og det tror jeg vil bli gjort, sier han til NTB.

Ukjent prislapp

Også justisminister Anders Anundsen (Frp) og finansminister og Frp-leder Siv Jensen stilte opp på pressekonferansen, begge strålende fornøyde med å ha fått dyrepolitiet opp å stå på rekordtid. I januar ble en arbeidsgruppe satt ned for å utarbeide en tiltakspakke mot dyrekriminalitet.

Anundsen påpeker at dyrekriminalitet til nå har falt mellom alle stoler.

– Det er ingen som har tatt det helhetlige, koordinerende ansvaret for å sikre at en skal følge opp dyrekriminalitet på en skikkelig måte, sier justisministeren, som mener at man ikke kan se dyrekriminalitet løsrevet fra annen kriminalitet.

– Forskning tyder på en sammenheng mellom vold mot dyr og vold mot mennesker, sier han.

Men ingen av statsrådene ønsket mandag å antyde hva prislappen for dyrepolitiet blir.

– Men det skal ikke gå på bekostning av ordinært politiarbeid, bedyrer Anundsen.

20 meldinger hver dag

Ingen vet eksakt hvor stort problemet med dyrekriminalitet er. I fjor mottok Mattilsynet nærmere 7.300 bekymringsmeldinger, eller 20 meldinger hver dag.

Ifølge dyrerettighetsorganisasjonen NOAH er problemet stort – og økende.

– Det er store mørketall, sier leder Siri Martinsen til NTB og nevner grov vanskjøtsel av produksjonsdyr og sadistisk vold mot familiedyr som eksempler man kjenner til.

– Men folk kvier seg for å tipse politiet om slike saker, sier hun.

Nettopp det er noe av det Anundsen og Listhaug vil til livs.

– Alle har et ansvar for å si ifra, mener landbruksministeren.

– Folk må se at slike saker blir prioritert av politiet. Så dette prosjektet har vi stor tro på, supplerer Anundsen.