To menn siktet for drap begått i 2012

Politiet beklager dårlig etterforskning av mulig drap

To menn er siktet for å ha dopet ned og drept en mann i 40-årene med en overdose narkotika i Bergen i 2012. Politiet beklager dårlig etterforskning i saken.

Mannen, som var født i 1970, ble ifølge politiet drept natt til 23. mai 2012. De to siktede ble pågrepet i helgen.

Saken i bygda Salhus i Åsane bydel var henlagt som et overdosedødsfall, men ble gjenopptatt i november 2014 etter et initiativ fra en polititjenestemann, opplyser Hordaland politidistrikt.

Ifølge VG skal de siktede ha dopet ned offeret med metadon, tvunget ham til en leilighet i Salhus og gitt ham en overdose narkotika.

Moren kritisk til politiet

Moren til den avdøde har vært kritisk til politiets etterforskning. Hun stilte spørsmål til politiet før saken ble henlagt, skriver Bergens Tidende.

– Hun har aldri forsont seg med den forklaringen hun fikk fra politiet, om at sønnen skulle ha påført seg selv en overdose, sier Jostein Alvheim, som er bistandsadvokat for moren.

– Moren kjente seg ikke igjen i at sønnen kunne ha tatt overdose. Han var i et miljø, ja, men hun kjente ham som en som hadde kontroll og ikke brukte for mye, sier bistandsadvokaten.

Overrasket over pågripelsen

Den ene drapssiktede, en mann på 35 år, erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer, advokat Ingrid Aksnes, til Bergens Tidende.

Stein Erik Ottesen er forsvarer for den andre siktede.

– Jeg har vært i kontakt med min klient flere ganger i helgen. Han er overrasket over pågripelsen. Han er foreløpig ikke avhørt av politiet, sier advokaten til TV 2.

Begge mennene ble mandag ettermiddag fremstilt for fengsling i Bergen tingrett, men mandag kveld forelå fortsatt ikke kjennelsene.

Politiet har bedt om varetekt på grunn av fare for bevisforspillelse.

– Dårlig etterforskning

Politiadvokat Trond Eide tok beslutningen om at saken skulle gjenopptas, og Hordaland politidistrikt ba Kripos om bistand.

– Jeg beklager at det ble gjort for dårlig etterforskning, sier politiadvokaten til Bergensavisen.

I februar ble saken oversendt Spesialenheten for politisaker.

– Sett hen til at saken opprinnelig ble henlagt og nå gjenopptas, er det naturlig at vi ber Spesialenheten vurdere saken. Det kan være grunn til å undersøke om vi kunne gjort ting annerledes eller bedre. Men det er ikke riktig av oss å si noe nærmere om dette siden Spesialenheten har saken til vurdering, sier visepolitimester Gunnar Fløystad.

Leder Ellen Eikeseth Mjøs i Spesialenhetens etterforskningsavdeling Vest-Norge bekrefter at det er satt i gang undersøkelser for å finne ut om det er grunnlag for å iverksette etterforskning.

Kritikk i Monica-saken

Den siste tiden har politiet i Hordaland vært i hardt vær i forbindelse med Monika-saken. Spesialenheten konkluderte i vinter med at det sviktet i mange ledd under etterforskningen av åtte år gamle Monika Sviglinskajas død.

Hordaland politidistrikt har selv erkjent at en del ting gikk galt under etterforskningen. Den 32-årige tidligere samboeren til jentas mor er siktet for drap, etter at politiet først henla dødsfallet som et sannsynlig selvmord.

I februar fratrådte politimester Geir Gudmundsen midlertidig sin stilling.