Romsonden Dawn går i bane rundt dvergplanet

Et bilde av dvergplaneten Ceres som ble tatt av romsonden Dawn 1. mars. Foto: Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Romsonden Dawn har begynt å gå i bane rundt dvergplaneten Ceres etter å ha brukt 7,5 år på ferden gjennom verdensrommet.

Det opplyser Den amerikanske romfartsorganisasjonen (NASA). Dermed er oppdagelsesreisen i solsystemets viktigste asteroidebelte i gang.

Sonden skal rotere rundt planeten i 16 måneder for å undersøke dens struktur og samle informasjon. Dataene skal bidra til en bedre forståelse av hvordan planetene ble dannet.

Romsonden havnet i dvergplanetens gravitasjonsfelt fredag klokka 13.39 norsk tid, om lag 61.000 kilometer fra Ceres' overflate.

Les også: Sterkt lys på dvergplanet forundrer Nasa

En times tid senere sendte den et signal til NASAs laboratorium i Pasadena i California for å fortelle at den var «i god form».

Ceres ble oppdaget i år 1801. Den ble da klassifisert som en planet. Senere ble statusen endret til asteroide, hvorpå den fikk status som dvergplanet.

Dawn ble skutt ut fra Cape Canaveral i Florida i 2007 og har tilbakelagt 4,9 milliarder kilometer for å komme til Ceres, som er det største kjente objektet i asteroidebeltet mellom planetene Mars og Jupiter.

Romsonden er 1,64 meter lang og 1,27 meter bred og ble skutt ut med en bærerakett av typen Delta II.