Kinesisk forretningsmann henrettet

Arkivfoto av Liu Hang under en konferanse i Mianyang i mars 2008. Forrentingsmannen Liu ble mandag henrettet etter at han i fjor ble dømt til døden blant annet for organisert kriminalitet. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Kinesiske myndigheter henrettet mandag en tidligere gruvebaron med bånd til den avsatte sikkerhetssjefen Zhou Yongkang, melder statlige medier.

Henrettelsen av Liu Han, tidligere styreformann i Hanlong Group, ble utført på ordre fra den høyeste domstolen i provinsen Hubei sentralt i Kina, melder nyhetsbyrået Xinhua.

Liu var i sin tid på 230. plass på lista over Kinas rikeste. Han ble i fjor stilt for retten sammen med 36 andre, anklaget for drap og organisert kriminalitet. Lius lillebror Liu Wei og tre andre i saken ble også henrettet mandag, ifølge Xinhua.

Saken mot Liu er blant de mest kjente i president Xi Jinpings dyptpløyende kamp mot korrupsjon.

Ifølge Reuters' kilder var Liu en tidligere forretningskollega av Kinas tidligere sikkerhetssjef Zhou Yongkangs (71) eldste sønn Zhou Bin. 71-åringen er blant annet siktet for å ha tatt imot bestikkelser og for å ha lekket statshemmeligheter. Saken knyttes til en maktkamp internt i kommunistpartiet, og Zhou er hittil den høyest rangerte personen som blir mål for Jinpings oppgjør med korrupsjon. (©NTB)