KrF: Regjeringen kan ha klønet det til

Geir Bekkevold (KrF) mener regjeringen kan ha klønet det til i returspørsmålet med Afghanistan. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix) Les mer Lukk

Regjeringen burde ha varslet om brevet der afghanske myndigheter skal true med å si opp returavtalen med Norge, mener KrFs Geir Bekkevold.

Bekkevold, som er første nestleder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, presiserer at han ikke har lest selve brevet og derfor må ta visse forbehold. Han regner imidlertid med at dette er noe kontrollkomiteen vil se på når justisminister Anders Anundsen (Frp) møter til høring i neste måned.

– Ganske alvorlig

– Jeg må si det er ganske alvorlig. Hvis det er slik at man har returnert mennesker og tvangsreturnert såpass mange at afghanske myndigheter kanskje sier opp returavtalen, har man virkelig klønet det til, sier Bekkevold til NRK.

– Vi burde ha varslet om det etter mitt syn, i og med at vi nå går så dypt inn i disse sakene. Og så skal vi ikke glemme at barnefamilier som tvangsreturneres til Afghanistan, stort sett er lengeboende asylbarn. Dette viser vår store bekymring, at det har vært et veldig stort trykk på å returnere barnefamilier og også lengeværende barnefamilier for å oppnå noen returmåltall. Og det i seg selv mener jeg er veldig alvorlig og ikke i tråd med avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre.

Bakgrunn: Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

Ikke sett brevet

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet sier han trenger mer tid til å sette seg inn i saken og heller ikke har sett selve brevet, som først ble omtalt av Bergens Tidende.

– Det vi har kjent til og har opplyst til Stortinget, er at det har vært vanskeligheter i forbindelse med retur av utenlandske personer til Afghanistan. Det var også grunnen til at man lenge ikke uttransporterte personer til Afghanistan, og i hvert fall ikke barnefamilier. Men så åpnet det seg en mulighet for det høsten 2014. Det har vi vært åpne om hele tiden. Informasjonen har vært fremme lenge, sier statssekretæren.