Indonesias forsvar innstiller AirAsia-søk

Deler av AirAsia-flyets vingeparti fotografert under vann tidligere i januar. Foto: Singapores forsvarsdepartement (Reuters) Les mer Lukk

Det indonesiske forsvaret stanset tirsdag letingen etter omkomne og vrakdeler i Javasjøen, der et passasjerfly fra AirAsia styrtet for en måned siden.

– Aksjonen har pågått ti 30 dager, så det fellesoperative teamet er trukket ut, sier kontreadmiral Widodo, som leder den indonesiske marinens vestlige flåte.

– Vi beklager overfor ofrenes familier. Vi gjorde vårt beste for å lete etter de savnede ofrene, tilføyer han.

70 omkomne er hentet opp av sjøen og fra flyvraket på havbunnen. I flere dager har dårlig vær og svak sikt hemmet marinens dykkere i å finne flere omkomne, samt å hente opp resten av flyskroget.

162 mennesker mistet livet da flyet, som var på vei fra Indonesias nest største by Durabaya til Singapore, styrtet i Javasjøen 28. desember.

Flyets taleregistrator og ferdskriver er funnet, men analysene av innholdet pågår fortsatt.

Onsdag legger Indonesias transportmyndigheter fram en foreløpig rapport om ulykken, men den inneholder ikke informasjon fra ferdsskriveren og taleregistratoren.

– Det vil ikke bli en analyse. Vi har ikke samlet inn alle opplysninger, så det vil være feil å dra konklusjoner basert på så lite bevis, sier Nurcahyo Utomo, en av etterforskerne.

Indonesias transportminister opplyste i forrige uke at informasjon fra flyradarer viser at AirAsia-flyet steg unormalt raskt og steilet i minuttene før det styrtet.

Fra før er det kjent at kapteinen to ganger ba om tillatelse til å fly høyere enn vanlig for å unngå en storm over Javasjøen. Dette ble avslått på grunn av stor trafikk i luftrommet.