PST: Instruks gjelder flere enn Krekar

Politiet i Oslo har besluttet at mulla Krekar skal bosettes på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Vedtaket kom etter at justisminister Anders Anundsen (Frp) instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt. Anundsen anslo at instruksen ville gjelde en håndfull personer. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix) Les mer Lukk

PST bekrefter at instruksen som myndighetene ønsker å bruke for å få sendt mulla Krekar ut av Oslo, gjelder flere personer.

Hos Politiets sikkerhetstjeneste bekrefter informasjonssjef Martin Bernsen overfor Dagbladet at «dette gjelder flere personer,» men avviser å utdype hvilke personer dette dreier seg om.

Ifølge avisens kilder som har innsikt i saken, gjelder imidlertid instruksen to personer som har vært kjent for offentligheten. Den ene er den tidligere Taliban-ministeren Abdul Mohammad Rauf, som har bodd i Drammen og som nå trolig oppholder seg i Afghanistan eller Pakistan. Ifølge avisen frykter norske myndigheter at han skal komme tilbake til Norge, og at det vil bli vanskelig å få sendt ham ut av landet igjen.

Les også:Frp-flertall vil bryte menneskerettighetene i Krekar-saken

I Hellas

Den andre er algeriske Omar Cheblal, som i en periode var talsmann for den islamske ekstremistgruppa Profetens Ummah. Cheblal ble pågrepet i Hellas i 2013 og har sittet i varetekt i landet siden. I 1994 ble han dømt til 15 års fengsel i Marokko og er ifølge hans advokat i Norge, Trond Olsen Næss, dømt til døden i Algerie for å tilhøre en terrorcelle.

Greske myndigheter ønsker å sende ham tilbake til Norge, men her er han ikke ønsket. Han har klaget på utvisningsvedtaket fra Norge og ønsker ifølge Næss å få behandlet asylsaken sin.

Etter det Dagbladet kjenner til gjelder justisminister Anders Anundsens (Frp) instruks ytterligere to eller tre islamske ekstremister som norske myndigheter har knyttet til terror.

Kyrksæterøra

Politiet i Oslo har besluttet at mulla Krekar skal bosettes på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Vedtaket kom etter at justisminister Anundsen instruerte politiet om å vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt. Anundsen anslo at instruksen ville gjelde en håndfull personer.

Så sent som sist fredag opplyste Jan Eirik Thomassen i Politidirektoratets (POD) grense- og utlendingsseksjon overfor NTB at Krekar foreløpig er alene om å bli omfattet av instruksen.

Rettsmøtet om tvangsflyttingen av mulla Krekar går i Oslo tingrett tirsdag morgen. Onsdag er den tema i Stortingets spørretime – tolv år etter at han ble vedtatt utvist av hensyn til rikets sikkerhet.