Massiv vinterstorm rammer USAs østkyst

Your browser doesn't support HTML5 video.

Massiv snøstorm har rammet New York
New Yorks vanligvis så travle gater og stasjoner var øde og folketomme da vinterstormen Juno feide innover USAs østkyst mandag kveld.

Millioner av mennesker er berørt av den massive snøstormen, og guvernør Andrew Cuomo innførte fullt forbud mot biltrafikk på alle veier i 13 av New Yorks fylker, inkludert selve New York City.

Også i nabostatene New Jersey, Connecticut og Massachusetts ble det innført forbud mot bilkjøring, med unntak for utrykningskjøretøyer.

– Hvis du er i din bil på hvilken som helst vei, i hvilken som helst by eller landsby, gjør det ingen forskjell: Etter klokka 23 bryter du teknisk sett loven, sa Cuomo og lovet en bot på 1.300 dollar til enhver som blir stanset.

Verste i historien

Myndighetene kaller snøstormen en av de verste som noensinne har rammet østkysten av USA. Det ventes opp til en meter snø i New York og de seks New England-statene, og snøploger har vært i virksomhet siden mandag morgen, da det begynte å lave ned.

Verst rammet blir trolig Boston, med rekordmengder snø og vind med opp til orkans styrke tirsdag. Borgermester Martin Walsh ba folk se etter hjemløse, passe på eldre naboer og ellers holde seg hjemme.

Borgermester advarer mot tidenes verste snøstorm i New York:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Borgermester advarer mot tidenes verste snøstorm i New York Les mer Lukk

Over 6.500 flyavganger er innstilt mandag og tirsdag, mange av dem på de tre flyplassene som betjener New York – JFK, Newark og LaGuardia. I Boston er alle flyavganger kansellert frem til onsdag ettermiddag.

I New York og Boston er undergrunnsbanen stengt fra klokka 23 mandag kveld, og mange buss- og togavganger er også kansellert. Det er første gang noensinne at undergrunnen i New York er stengt på grunn av snø.

Broadway stengt

På Broadway og off Broadway ble teaterforestillinger og operaforestillingene i Metropolitan Opera avlyst, og det ble også basketballkamper i NBA. Også Carnegie Hall og Metropolitan Museum of Art er stengt.

Offentlig ansatte strømmet ut av kontorene sine i New York tidlig på ettermiddagen da myndighetene ba folk komme seg hjem og holde seg innendørs.

Mange ansatte i det private næringsliv, inkludert i finansdistriktet ved Wall Street, dro også tidlig hjem, og alle skoler er også stengt tirsdag.

New Yorks borgermester Bill de Blasio advarte folk og sa at stormen trolig blir en av de verste snøstormene i byens historie. Krisetiltakene minner om dem som ble satt i verk i forbindelse med den tropiske stormen Sandy i 2012.

Guvernøren i New Jersey ber innbyggerne bli hjemme:

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernøren i New Jersey: – Bli hjemme!

Kan ikke undervurderes

– Se på dette som en krise. Det er ikke mulig å undervurdere denne stormen, sa de Blasio. Han forteller at det er satt inn 1.800 snøploger for å rydde unna snø, og at 40 prosent flere sykebiler og 500 flere brannmenn er i beredskap.

De eneste stedene der det var mange mennesker mandag kveld, var i butikkene. Folk hamstret mat og tømte butikkene for batterier, lommelykter og spader.

Men ikke alle er misfornøyd.

– Vi fikk en epost fra reiseselskapet som sa at flyet var innstilt. Dermed kan vi bli i New York og oppleve snøen i tre dager til, sa de franske turistene Sylvain og Marine Royer.