Raketter traff boligområde i ukrainske Mariupol

HOLDER VAKT: Ukrainske soldater holder vakt mens en bygning står i brann etter det som skal ha vært et rakettangrep mot et boligområde i Mariupol sørøst i Ukraina. Foto: Nikolaj Ryabtsjenko / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 15 personer ble drept da raketter traff et boligområde i havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina, ifølge den ukrainske regjeringen. Partene skylder på hverandre.

Regjeringen i Kiev anklager prorussiske separatister for å ha avfyrt langdistanseraketter mot et marked midt i et tett befolket boligområde i den regjeringskontrollerte storbyen. Minst 15 personer er drept og 76 såret, opplyser innenriksdepartementet i Kiev. Mange av ofrene antas å være sivile.

Separatistledere avviser anklagene som løgn og sier at de ikke har skutt mot Mariupol.

Partene i Ukraina-krigen har flere ganger tidligere gitt hverandre skylden når sivile mål er blitt truffet. Det var også tilfellet da en buss ble rammet av en granat i Donetsk og 13 personer ble drept tidligere i uken.

Les også: – Vanskelig å se hvordan krigen vil ende

Skaper redsel

En innbygger i Mariupol forteller at angrepet lørdag skaper stor frykt blant innbyggerne.

– Alle i byen er åpenbart veldig skremt. Opprørerne har allerede tatt kontroll over flyplassen. Og nå begynner de å ødelegge selve Mariupol, sier en mann til nyhetsbyrået AFP. Han vil bare oppgi fornavnet sitt, Eduard.

Han sier også at det er problemer med mobilnettverket, slik at det er vanskelig å få tak i slektninger i andre deler av byen.

Varslet opptrapping

Separatistene har de siste dagene truet med å trappe opp kampene og innta flere områder i Donetsk-regionen, der de har erklært sin egen folkerepublikk.

En opprørsleder uttalte fredag at det er utelukket med fredssamtaler, og at separatistene nå vil satse på å erobre flere områder i den østlige regionen. Uttalelsen anses som den definitive slutten på en svært skjør våpenhvile som ble inngått i september.

Strategisk viktig

Mariupol har om lag 500.000 innbyggere og ligger sør for industribyen Donetsk, som har samme navn som regionen som begge byene tilhører.

Havnebyen er en strategisk viktig by ettersom den ligger ved en vei som forbinder de opprørskontrollerte områdene i Donetsk med den ukrainske Krim-halvøya, som ble annektert av Russland i mars.

Mariupol ble i august utsatt for et kraftig opprørsangrep. Den ukrainske hæren slo tilbake offensiven, men til en svært høy pris. Kort tid senere, 5. september, gikk Ukrainas president Petro Porosjenko med på en våpenhvileavtale.

Flyplass

De siste fire månedene har avtalen blitt brutt nesten daglig, ikke minst som følge av kamper om flyplassen ved byen Donetsk.

Regjeringssoldater har i flere måneder forskanset seg i flyplassterminalen, men denne uken forlot de den sønderskutte bygningen som ligger midt i et opprørskontrollert område. Bare dager før hadde regjeringshæren sendt forsterkninger til området i et forsøk på å vinne tilbake mer territorium, men opprørerne slo hardt tilbake.

De har senere kalt regjeringens offensiv for en «strategisk feilvurdering».

Krigen om de østlige områdene av Ukraina har vart i ni måneder og har krevd over 5.000 liv. Russland er blitt anklaget for å støtte separatistene militært, og de siste dagene har det kommet meldinger om at russerne har sendt hundrevis av nye soldater over grensen.