Sjiamilits stormet presidentpalasset i Jemen

Sikkerhetsstyrker utenfor presidentens bygninger i Jemens hovedstad Sana mandag. Det har uro i flere dager, og tirsdag gikk militskrigere til angrep på bygget. Foto: Mohamed al-Sayaghi / Reuters / NTB scanpix. Les mer Lukk

Soldater fra den sjiamuslimske Houthi-militsen tok seg tirsdag inn i presidentpalasset i Jemens hovedstad Sana.

Presidentpalassets vakter sier til Reuters at de overga seg etter et kort sammenstøt med militssoldatene. Flere øyenvitner bekrefter også at palasset er stormet.

– Militsen ønsker å kaste myndighetene, sier informasjonsminister Nadia Sakaff, som sier det går bra med president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Langvarig strid

Houthi-militsen har i mange år kjempet mot sentralmyndighetene i Sana. Siden i høst har de kontrollert en rekke områder i Jemen, inkludert store deler av hovedstaden. De krever flere rettigheter for zaydi-muslimer i landet.

Tirsdag møtes FNs sikkerhetsråd til et lukket møte om krisen i Jemen.

Les også: - Våpenhvile etter kamper i Jemens hovedstad

Sammenstøt

Mandag var det sammenstøt mellom militsen og regjeringsstyrker både ved presidentpalasset og andre steder i den jemenittiske hovedstaden. Minst to mennesker skal ha mistet livet i sammenstøtene.

Etter sammenstøtene uttalte militsen at en våpenhvile var på plass og at deres representanter skulle i politiske samtaler med presidenten.

På kvelden ble imidlertid statsministerboligen omringet av væpnede styrker.

Lørdag bortførte væpnede menn fra militsen president Hadis stabssjef, Ahmed Awad bin Mubarak.

Houthi-militsen har også kjempet mot den jemenittiske grenen av al-Qaida. Det er denne al-Qaida-grupperingen som har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet mot Charlie Hebdo i Paris.