Monika-saken: – Visepolitimester trakasserte ikke etterforsker

Arkivbilde av Monika Sviglinskaja og moren Kristina Sviglinskaja. Politiet mener den åtte år gamle jenta ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat / NTB scanpix Les mer Lukk

Visepolitimesteren i Hordaland er anklaget for å ha trakassert en etterforsker i Monika-saken. Ledelsen i politidistriktet konkluderer med at det ikke stemmer.

Ifølge en varslingsmelding fra en politiadvokat ble en etterforsker i drapssaken omtalt i negative ordelag av visepolitimester Gunnar Fløystad.

– Arbeidsgiver har undersøkt saken og konkludert med at Fløystads opptreden under møtet ikke kan anses som personangrep eller nedlatende kritikk av angjeldende etterforsker. Saken ble derfor avsluttet uten tiltak. Arbeidsgivers beslutning er nylig påklaget av politiadvokaten. Det er foreløpig ikke besluttet hvordan denne klagen skal håndteres, heter det i en pressemelding fra Hordaland politidistrikt.

32-åring drapssiktet

En 32 år gammel litauisk mann er siktet for drap på åtte år gamle Monika Sviglinskaja i Bergen i 2011. I kjølvannet av saken er det kommet flere varslingssaker om etterforskningen av drapet – som i første omgang ble henlagt som trolig selvmord – og om arbeidsmiljøet i Hordaland politidistrikt.

Mannen som er siktet, var tidligere samboer med jentas mor. Han nekter for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

– Ytterligere belastninger

Politiadvokaten som varslet om den angivelige trakasseringen av en etterforsker, vil ikke stå fram med navn, men uttaler følgende til Bergensavisen:

– Etterforskeren varslet om en svært alvorlig og dypt tragisk sak, og takket være hans innsats var dette morens eneste mulighet til å få klarhet i hvordan datteren døde. I en slik sammenheng skal han ikke utsettes for ytterligere belastninger.

Både Spesialenheten for politisaker og Riksadvokaten gransker saken for å finne ut hvilke vurderinger ledelsen i Hordaland politidistrikt gjorde og om disse var korrekte. Politidistriktet har også varslet at det selv skal gjøre en omfattende evaluering når saken er ferdigbehandlet.

«Destruktiv ledelse»

I en annen varslersak kommer det påstander om «destruktiv ledelse» ved påtaleseksjonen. Her har Hordaland politidistrikt engasjert en ekstern organisasjonspsykolog, og det har vært samtaler med de ansatte. Arbeidet ventes å være fullført i slutten av januar.

Politidistriktet har dessuten besluttet å hente inn eksterne rådgivere for å undersøke forhold som kommer fram i et brev fra advokaten til den omtalte etterforskeren. (©NTB)