118 journalister ble drept på jobb i 2014

PROBLEMOMRÅDER: Steder hvor konflikter utspiller seg er steder hvor journalister ofte oppholder seg. Her krangler en FN-soldat med en journalist under en demonstrasjon på Haiti i desember. (Foto: AP Photo/Dieu Nalio Chery / NTB Scanpix) Les mer Lukk

118 journalister ble drept på jobb i året som gikk, mens ytterligere 17 ble ofre for ulykker og naturkatastrofer mens de var ute på oppdrag.

Det viser statistikken fra International Federation of Journalists (IFJ), som representerer 600.000 journalister i 134 land, blant dem medlemmer av Norsk Journalistlag.

I 2013 ble 105 journalister drept i målrettede angrep, bombeangrep og skuddvekslinger, og situasjonen for pressefolk er siden blitt enda farligere mange steder.

Aller farligst er det ifølge statistikken i Pakistan, der 14 journalister ble drept på jobb i året som gikk.

I det borgerkrigsherjede Syria ble tolv journalister drept på jobb, mens det ble drept ni journalister både i Afghanistan og Palestina.

Det ble drept åtte journalister i Irak i året som gikk, og like mange ble drept i Ukraina, viser statistikken fra IFJ, som mener myndighetene i mange land må gjøre mer for å beskytte journalister.

Journalister blir ikke bare ofre for krefter som forsøker å hindre at sannheten kommer for en dag, men i økende grad også for grupper som forsøker å innkassere løsepenger eller tvinge fram politiske innrømmelser gjennom voldsbruk, konstaterer IFJs president Jim Boumelha.

– Som et resultat av dette blir mediebedrifter stadig mer forsiktige med å sende reportere til krigssoner av frykt for sikkerheten deres, for i stedet å benytte materiale fra frilansere i disse områdene, sier han.

Mangelen på uavhengige øyenvitner får følger for dekningen av kriger og konflikten, mener Boumelha.