Ikke nyvalg i Sverige – enighet med opposisjonen

Video: TV 2
Den svenske regjeringen har blitt enige med de borgerlige alliansepartiene, og det blir ikke utlyst nyvalg, opplyser statsminister Stefan Löfven lørdag.

Regjeringen og Alliansen har nå kommet fram til en avtale om hvordan Sverige kan styres med en minoritetsregjering, sa Löfven på en pressekonferanse i Riksdagens pressesenter lørdag.

– Med denne overenskomsten kommer regjeringen ikke til å utlyse nyvalg, det er ikke aktuelt, sa han.

Enigheten går blant ut på at en statsministerkandidaten som støttes av den største koalisjonen, kan slippes fram. Statsministeren kaller enigheten, som består av tre områder partiene skal samarbeide på, for «Desember-overenskomsten».

Statsbudsjettet

Löfven besluttet å skrive ut nyvalg etter at Riksdagen stemte ned regjeringens forslag til statsbudsjett onsdag 3. desember. Valget skulle etter planen utlyses 30. desember og finne sted 22. mars.

Statsbudsjettet skal nå slippes fram, og budsjettrammen skal ikke kunne brytes når den er lagt, opplyste Löfven.

– Jeg er glad for og stolt av at vi har kommet til enighet. Sverige har en stolt tradisjon med å løse vanskelige spørsmål, sa han.

Batra: – Styrker Sverige

Moderaternas leder Anna Kinberg Batra var svært samstemt med Löfven da den nye samarbeidsavtalen i svensk politikk ble presentert lørdag.

Batra påpekte at mindretallsregjeringer har vært regelen heller enn unntaket så lenge Sveriges riksdag kun har hatt ett kammer.

– Ingen enkeltpartier kan lenger kreve regjeringsmakt i Sverige. Dagens avtale forsterker og bekrefter det som har vært praksis, sa hun.

Enigheten mellom regjeringen og Alliansen vil skape forutsetninger for et godt politisk klima framover, mener Centerpartiets leder Annie Lööf.

– Vi var forberedt på en valgkamp, men dette var samtidig et unødvendig nyvalg, sa hun.

Hemmelige møter

Regjeringen og opposisjonspartiene har denne uken sittet i hemmelige forhandlinger om hvordan et nyvalg kan forhindres. Kilder sa til SVT at forhandlingene handler om hvordan Sverige skal kunne styres av mindretallsregjeringer og hvordan slike regjeringer skal kunne få vedtatt statsbudsjett.

Regjeringspartiene Socialdemokraterna og Miljöpartiet var til stede på pressekonferansen lørdag samt de borgerlige alliansepartiene Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet og Kristdemokraterna.

SD fremmer mistillilltsforslag

Det var første gang i svensk historie at en sittende regjerings budsjett ble nedstemt. Sverigedemokratene, (SD) som bidro til at budsjettet ble stemt ned, var ikke med på pressekonferansen lørdag. I stedet varslet de at de vil fremme et mistillitsforslag mot statsminister Stefan Löfven.

– Jeg har ingen tillit igjen til ham, sier partiets fungerende leder Mattias Karlsson til nyhetsbyrået TT.

Vänsterpartiet fikk beskjed om samtalene mellom regjeringen og Alliansen.

– Vi har ikke bedt om å få være med, sier Vänsterpartiets leder Jonas Sjöstvedt til SVT.