Politimester Hammersmark kritisk til bevæpning

En 69 år gammel mann skjøt en politimann med hagle onsdag kveld. Først etter en langvarig politiaksjon ble han pågrepet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Les mer Lukk

Sjefen til politimannen som ble skutt på Vinstra, er skeptisk til generell bevæpning av politiet og kritisk til beslutningen om midlertidig bevæpning.

– Den kommer på bakgrunn av en svært ullen og ikke særlig presis og god trusselvurdering fra PST. Jeg kan ikke se at det er noe vi skal bevæpne oss på grunn av, sier politimester Arne Hammersmark til TV 2.

– Jeg mener en slik ordre krever mye mer og vi kan ikke bare bevæpne politiet og ta det derfra. Tjenestepersonellet må forberedes taktisk og mentalt. I dag er politiet trent opp til å håndtere situasjoner uten bruk av våpen og man er kun forberedt på å bruke det i svært spesielle situasjoner der det er gitt bevæpningsordre, utdyper han overfor Dagbladet.

Skyteepisoden på Vinstra er ikke første gang den erfarne politilederen opplever at en av hans medarbeidere blir skutt på jobb. Hammersmark var visepolitimester i Rogaland for ti år siden da politimann Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under NOKAS-ranet.

Politimesteren tror ikke skyteepisoder med psykisk syke kan avverges med våpen, ifølge TV 2. Han sier også at politiets bevæpning trolig ikke var en faktor i hendelsen på Vinstra.

– Det er ingen indikasjoner som tyder på at det hadde noe å si for hendelsesforløpet.

En politimann ble skadd da han ble skutt med hagle i forbindelse med en pågripelse på Vinstra onsdag kveld. Skadene er ikke alvorlige. En 69 år gammel mann er siktet for drapsforsøk. Han er innlagt på psykiatrisk sykehus og har ikke vært i stand til å bli avhørt.