Sarkozy starter kampen for comeback

Lørdag stiller Nicolas Sarkozy som partilederkandidat i konservative UMP. Foto: Philippe Wojazer (Reuters) Les mer Lukk

Når Nicolas Sarkozy gjør comeback som partileder lørdag, er det presidentvalget i 2017 han sikter mot. Dit er det fortsatt langt.

Nicolas Sarkozy:  
  • President i Frankrike fra 2007 til 2012, da han tapte mot François Hollande.
  • Representerte høyrepartiet UMP.
  • Har vært minister fem ganger, senest innenriksminister i regjeringen til statsminister Dominique de Villepin.
  • Utdannet jurist.
  • Født 28. januar 1955 i Paris. Faren kom fra Ungarn, moren hadde fransk og gresk-jødisk bakgrunn. Fullt navn er Nicolas Paul Stéphane Sarkozy de Nagy-Bocsa.
  • Gift med artisten og modellen Carla Bruni. Hans tredje ekteskap.
  • Stiller som lederkandidat i UMP lørdag.

Det konservative partiet UMP velger lørdag ny leder, og ekspresident Sarkozy er klar favoritt. Men UMP er preget av sterk maktkamp og splittelse.

Uten et soleklart flertall over hovedutfordrer Bruno Le Maire lørdag kan det ligge an til fortsatt kamp om posten som presidentkandidat frem til valget i 2017. Da kan de tidligere statsministrene François Fillon og Alain Juppé dukke opp.

– Om han får mindre enn 70 prosent, kan det få andre i UMP til å gripe muligheten, sier Jean-Daniel Levy i meningsmålingsinstituttet Harris til nyhetsbyrået Reuters.

Da gir det hodebry at en måling gir ham støtte fra under 65 prosent av UMP-velgerne.

– Det er fortsatt mange som ikke kan fordra mannen, sier statsviter Andrew Knapp ved Universitetet i Reading til AFP.

Upopulær

Da en upopulær Sarkozy tapte valget i 2012, var han ifølge BBC den første presidenten som ikke ble gjenvalgt for en andre periode siden Valery Giscard d'Estaing i 1981.

Med historisk dårlige popularitetsmålinger for mannen som slo ham, sosialisten François Hollande, øyner den politiske ringreven nå et comeback i Élysée-palasset i Paris.

Det til tross for at han har vært anklaget for korrupsjon og for å ha forsøkt å påvirke den påfølgende etterforskningen. Saken er knyttet til valgkampfinansiering, og tidligere partileder Jean-François Cope måtte trekke seg på grunn av den.

Sarkozy har selv måttet inn til avhør, men mener han er offer for politisk forfølgelse og bedyret at han aldri har gjort noe galt.

Taper velgere

Selv når sosialistene skraper bunnen på målingene, sliter UMP med å mobilisere. De taper velgere til Nasjonal front på ytterste høyre fløy. Nå satser Sarkozy blant annet på debatt om innvandring og integrering for å vinne stemmene tilbake.

– Skal du være fransk borger, må du anta den franske levemåten, akseptere reglene i den franske republikken og omfavne språket og kulturen, sier han.

Videre er det en skakkjørt økonomi som kommer til å prege den politiske debatten frem mot valget. Eurosonens nest største økonomi sliter med store underskudd og stor ledighet.

Bling

– Jeg er for engasjert i den offentlige debatten og mine landsmenns fremtid til å se på at de tvinges til å velge mellom dagens desperate situasjon og isolasjon uten at det finnes noen vei ut av det, har Sarkozy sagt om comebacket etter selv å ha vært president i flere europeiske kriseår.

Som president ble Sarkozy anklaget for en luksusfylt jetsett-livsstil, og presidentperioden hans går under tilnavnet bling-bling.

Men etter to år borte fra Élysée sier ekspresidenten at han ikke kan nøye seg med å være tilskuer til den situasjonen Frankrike har havnet i.

– Jeg elsker Frankrike for høyt.