Taliban til angrep nær norsk ambassade i Kabul

En polititjenestemann står vakt nær stedet hvor en eksplosjon rammet hus i ambassedestrøket i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag kveld lokal tid. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix ta0c35cf: Afghanske sikkerhetsstyrker på stedet der en selvmordsbomber angrep et kjøretøy fra den britiske ambassaden i Kabul torsdag. Foto: Omar Sobhani / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Eksplosjoner brøt ut da Taliban-opprørere angrep et gjestehus i Afghanistans hovedstad Kabul torsdag. Timer tidligere ble seks personer drept i et angrep mot en britisk ambassadebil.

Ingen ansatte ved den norske ambassaden i nærheten av gjestehuset ble involvert i hendelsen.

Vitner meldte om en stor eksplosjon i ambassadestrøket i Kabul klokken 19 torsdag kveld lokal tid. En militærsjef opplyser at en bombe gikk av og at målet var et utenlandsk gjestehus i området Wazir Akbar Khan.

Les også: Brite blant de fem drepte i eksplosjon i Kabul

– Det har vært eksplosjon og skyting i nærheten av den norske ambassaden. Vi kan gjøre rede for våre utsendte medarbeidere ved ambassaden, som har truffet nødvendige sikkerhetstiltak. Ingen av våre ansatte var involvert, sier pressetalsperson Kristin Enstad i UD til NTB torsdag kveld.

To opprørere ble drept av politiet inne i gjestehuset, og en nepalsk vakt ble såret under kampene som oppsto, sier polititalsmann Hashmat Stanakzai til nyhetsbyrået AFP.

Skuddveksling og granateksplosjoner kunne høres i minst 45 minutter etter at sikkerhetsstyrkene kom til stedet.

I tillegg til mange ambassader, holder flere internasjonale organisasjoner hus i området.

Angrep ambassadebil

Eksplosjonen kom samme dag som et dødelig angrep mot en britisk ambassadebil i Kabul. Fem sivile afghanere og en britisk livvakt ble drept da en selvmordsbomber kjørte en bil full av eksplosiver inn i ambassadebilen.

Taliban skriver på en Twitter-konto at de sto bak begge angrepene.

– Jeg er dypt bedrøvet over å bekrefte at en sivil britisk statsborger som var medlem av sikkerhetsgruppen, og en afghansk statsborger som jobbet for ambassaden, ble drept i angrepet, sier Storbritannias utenriksminister Philip Hammond i en uttalelse.

De fire andre som ble drept, var alle tilfeldige forbipasserende. I tillegg ble over 30 personer, blant dem fem barn, såret, ifølge det afghanske helsedepartementet.

Blant de skadde er også ytterligere en brite som jobber som sikkerhetsvakt, opplyser Hammond.

– Jeg fordømmer dette forferdelige angrepet på uskyldige sivile som støtter vår diplomatiske aktivitet, sier utenriksministeren.

Voldelig

I løpet av de siste dagene har Kabul blitt rammet av minst åtte eksplosjoner de siste ti dagene. I tillegg til torsdagens hendelser, har også utenlandske bygninger og et kvinnelig medlem av den afghanske nasjonalforsamlingen blitt angrepet.

Angrepene er de siste i rekken av mange selvmordsangrep som har vært rettet mot den afghanske hovedstaden de siste årene. Den amerikanskledede militærstyrken som har kjempet mot Taliban-opprørerne siden 2001, har flere ganger vært et mål.

NATO-styrken avslutter sitt oppdrag i landet neste måned og trekker seg ut, men rundt 12.500 soldater vil bli igjen for å støtte den afghanske hæren og politiet