Sprikende vitneforklaringer om skuddene i Ferguson

Brown-familiens advokat Benjamin Crump under en pressekonferanse i dag. Foto: NTB scanpix Les mer Lukk

Vitneforklaringene om drapet på den svarte tenåringen Michael Brown i Ferguson spriker på helt avgjørende punkter.

Det var den 28 år gamle politimannen Darren Wilson som skjøt Brown. Skuddene falt etter at den ubevæpnede 18-åringen ble stoppet på Canfield Drive i St. Louis-forstaden 9. august i år.

I sin egen forklaring sier politimannen at Brown ble rasende da han ble stoppet.

– Den eneste måten jeg kan beskrive det på, det så ut som en demon, så sint så han ut, sier Wilson.

«Som Hulk Hogan»

Politimannens forklaring utgjør 85 av de i alt 4.799 sidene med dokumentasjon som er blitt offentliggjort etter at en storjury mandag besluttet at det ikke skulle tas ut drapstiltale mot ham.

Vitneforklaringene beskrives av amerikanske medier som sprikende på helt avgjørende punkter. Flere av vitnene bestrider politimannens forklaring om hva som skjedde.

Ifølge Wilson hadde Brown et «intenst aggressivt ansikt». Han lente seg inn gjennom vinduet i politibilen og forsøkte å rive pistolen fra ham, hevder han. Wilson forklarer videre at han var så fysisk overmannet av 18-åringen at han følte seg som «en femåring som tok tak i Hulk Hogan».

Da skuddene falt, skal Brown ifølge politimannen ha knyttet neven, gryntet aggressivt og begynt å løpe rett mot ham.

Ble slått i ansiktet

Michael Brown, som gikk under kallenavnet «Big Mike», var kledd i shorts og gule sokker med et marihuanabladmønster da han ble stoppet. Han var sammen med en kamerat.

I krangelen som oppsto, slo Brown politimannen to ganger i ansiktet, ifølge Wilson selv.

– Jeg følte at ett slag til i ansiktet kunne slått meg i svime, eller verre, et tredje slag kunne vært dødelig om han hadde truffet rett, forklarer Wilson.

Politimannen grep etter tjenestevåpenet, en halvautomatisk pistol av typen Sig Sauer P229. Brown forsøkte da å rive våpenet ut av hendene på ham, ifølge Wilson.

Flere skudd ble avfyrt, og Brown forsøkte å løpe vekk. Wilson tok da opp jakten, og til slutt skal Brown ha snudd seg og begynt å løpe mot ham. Det var da 18-åringen ble skutt og drept.

Flere versjoner

Andre vitner forteller ifølge The New York Times at de begynte å følge med da Brown og Wilson kranglet ved bilvinduet. Men det var vanskelig å se hva som egentlig foregikk.

Forklaringene spriker også betydelig om hva som skjedde da konfrontasjonen forflyttet seg ut på gata. Noen vitner legger seg tett opptil Wilsons forklaring, og ett vitne bekrefter at Brown løp i full fart mot politimannen.

Andre har derimot en helt annen versjon.

– Jeg personlig så ham på knærne med hendene i været, sier ett av vitnene.

– Han holdt hendene opp, med håndflatene vendt mot politimannen, som om han sa «OK, du tok meg», forteller et annet.

Omfattende materiale

Storjuryen hørte i alt 70 timer med forklaringer før den tok sin beslutning, skriver avisa The New York Times. Rundt 60 personer forklarte seg, deriblant den siktede politimannen selv.

I tillegg har storjuryen sett på en mengde kriminaltekniske rapporter, politilogger, rettsmedisinske dokumenter og lydopptak av vitneavhør som ble gjort på stedet.

Ifølge statsadvokat Robert McCulloch i St. Louis har flere av vitneopplysningene om drapet vist seg å ikke stemme. Flere vitner har også endret forklaring, påpeker han. (©NTB)