Håper å få framgang i atomsamtalene om Iran

USAs utenriksminister John Kerry (t.v.), EUs spesialutsending Catherine Ashton og Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif møtte hverandre i Muscat i Oman søndag for å diskutere veien videre i Irans atomforhandlinger med Vesten. Foto: Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Hvordan få framgang i atomforhandlingene mellom Iran og Vesten, var tema da USAs utenriksminister John Kerry møtte sin iranske kollega Mohammad Javad Zarif søndag.

Fristen for å få på plass en avtale om Irans omstridte atomprogram, går ut 24. november.

Men fram til nå har det vært lite konkret framgang å spore i forhandlingene mellom Iran og den såkalte P5+1-gruppa, som består av USA, Russland, Tyskland, Frankrike, Storbritannia og Kina.

Søndag møttes derfor Kerry og Zarif, samt EUs tidligere utenrikssjef Catherine Ashton, i et forsøk på å berede grunnen for at en avtale kan bli en realitet.

Forholdet mellom Iran og Vesten har tødd litt opp etter at den reformvennlige Hassan Rouhani tok over som president i fjor. Men partene står fortsatt langt fra hverandre i atomforhandlingen.

Vesten frykter at Iran bruker atomprogrammet til å utvikle atomvåpen, mens iranerne selv hevder det kun brukes til forskning og energiproduksjon. (©NTB)