Savnede studenter ikke blant dem i massegrav

Den utbrente fasaden til rådhuset i Chilpancingo etter at rasende studenter krevde opplysninger om 43 forsvunne studenter. Foto: Henry Romero (Reuters) Les mer Lukk

Ingen av de 43 studentene som er savnet i den meksikanske delstaten Guerrero, er blant de 28 likene som er funnet i en massegrav, opplyser riksadvokat Jesús Murillo Karam.

Murillo Karam understreket at myndighetene fortsatt venter på DNA-resultater for en rekke lik som er funnet i andre massegraver ved byen Iguala, 200 kilometer sør for Mexico by. Ytterligere en grav ble funnet tirsdag.

– Men vi har DNA-resultater fra de første gravene, og jeg kan forsikre dere at de ikke svarer til DNA-prøver fra slektninger av de savnede, sa han.

Murillo opplyste samtidig at politiet har pågrepet ytterligere 14 lokale politifolk som er anklaget for å ha bortført de 43 studentene i forrige uke og overlevert dem til en narkotikabande.

Bakgrunn: Nye massegraver funnet i Mexico

Innrømmer drap

To gjengmedlemmer har fortalt politiet at de drepte 17 av studentene, men myndighetene sier at ingen dødsfall blir bekreftet før DNA-prøvene er klare.

Samtidig fortsetter 300 føderale politifolk letingen etter studentene, og saken betegnes fortsatt som en forsvinningssak.

Saken har vakt enorm internasjonal oppmerksomhet og voldsomme protester i Guerrero og blant studenter ellers i Mexico.

Les også: Avvæpner politiet etter massedrap i Mexico

Ifølge myndighetene gikk de lokale politifolkene sammen med narkotikabanden Guerreros Unidos og drepte for fote en natt i slutten av september. Seks mennesker er bekreftet drept, foruten de 43 som ennå er savnet. Vitner sier de har sett studenter bli bortført i politibiler.

Til sammen 26 politifolk fra Iguala og åtte andre personer, blant dem fire bandemedlemmer, er pågrepet i tillegg til de 14 som ble tatt tirsdag. I tillegg er Igualas borgermester, hans kone og byens politimester på rømmen.

Les også: Gjengmedlemmer tilstår drap på studenter i Mexico

Korrupsjon

Hele saken illustrerer de store problemene Mexicos nye president Enrique Peña Nieto har med korrupt politi og politikere i mindre byer som kontrolleres av voldelige narkotikabander.

Peña Nieto lovte mandag å sørge for at episoder som den i Iguala ikke gjentar seg.

De 43 studentene fra en lærerskole i nærheten av Chilpancingo, som er delstatens hovedstad, var i Iguala for å samle inn penger til et prosjekt, og de hadde kapret busser for å komme seg tilbake til Chilpancingo.

Les også: Massegrav funnet i Mexico - frykter det er savnede studenter

Mandag satte rasende demonstranter som krevde oppklaring av saken, fyr på guvernørens bygning i Chilpancingo.

De varsler at de vil trappe opp sine aksjoner om ikke myndighetene finner ut hva som er skjedd med de savnede studentene, og de krever at guvernøren, Angel Aguirre, går av.