IS-raketter mot den kurdiske byen Kobani

To amerikanske F-15-fly over Nord-Irak tidligere denne uka. Foto: Det amerikanske luftforsvaret / Reuters / NTB scanpix Les mer Lukk

Kort tid etter at jagerfly fra USA og arabiske allierte gikk til angrep mot IS i Syria svarte gruppa med raketter.

Minst 12 mennesker ble skadd i den kurdiske byen Kobani.

– Rakettene ble skutt fra fjellene der krigere fra IS holder til, åtte kilometer unna Kobani, sier Rami Abdulrahman i den britiske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) lørdag.

Dette skal være første gang raketter fra IS har truffet byen.

40 drept

Den islamske staten (IS) skal i over en uke ha forsøkt å innta Kobani, men kurdiske styrker har enn så lenge klart å forsvare byen.

Eksilorganisasjonen SOHR sier at minst 40 kurdiske krigere er blitt drept i kamper om byen og av selvmordsbombere de siste fem dagene.

Kobani, som heter Ain al-Arab på arabisk, ligger på grensen mot Tyrkia. 160.000 innebyggere har flyktet over grensen på grunn av krigshandlingene, og flere la på flukt etter lørdagens angrep.

FN har varslet at så mange som 400.000 mennesker fra Kobani kan forsøke komme seg over til den tyrkiske siden.

Les også: Hemmelige opptak fra livet under ISIL

Gjengjeldelse

Den al-Qaida-tilknyttede islamistiske gruppen Nusrafronten gikk senere lørdag ut og fordømte de amerikanskledede flyangrepene i Syria som har vært rettet mot befestningene og installasjonene til krigerne i IS.

Nusrafronten varsler gjengjeldelse mot hele verden.

– Vi er i gang med en langvarig krig som kan vare i tiår. Det er ikke en krig mot Nusrafronten, men en krig mot islam, sa gruppens talsperson Abu Firas Al-Suri i et opptak som ble publisert på organisasjonens hjemmeside.

Det er ikke publisert noen uttalelser fra Den Islamske staten etter lørdagens angrep.

Sju områder

Det amerikanske forsvarsdepartementet bekreftet lørdag at det er gjennomført nye luftangrep fra USA og koalisjonspartnerne mot sju områder i Syria.

Fly fra USA, Saudi-Arabia, Jordan og De arabiske emirater deltok. Mål som skal være truffet, er en bygning og to militærkjøretøy som ble brukt av krigere i den militante gruppa IS rett ved Kobani.

Det er andre gang IS-opprørere ved byen bombes av den amerikanskledede koalisjonen.

Andre mål som ble truffet under luftangrepet i Syria, var en bygning ved Hasakeh, en mindre by som også ligger nord i landet, og en kontrollinstallasjon ved Minjeb i de vestre delene av området krigerne i Den islamske staten har kontroll på.

Homs

En flystripe og en treningsleir ved byen Raqqa skal også ha blitt truffet under flyangrepet.

SOHR opplyser at de har fått rapporter om at også mål som kontrolleres av IS ved Homs, ble truffet natt til lørdag for første gang siden offensiven startet.

Det er lørdag også blitt gjennomført en luftoffensiv i Irak. Det ble gjort tre angrep sørvest for byen Erbil, opplyser Pentagon.

To britiske jagerfly har vært på vingene over Irak og klare til å angripe, men det er ikke kommet meldinger om at de har deltatt i kamphandlingene så langt.