Rumener dømt for vold mot eldre kvinner i Oslo

En 37 år gammel rumensk mann er dømt til ni års fengsel for å ha overfalt og ranet tre eldre kvinner i Oslo. Retten finner det ikke bevist at han voldtok to av dem.

Dommen falt i Oslo tingrett onsdag.

Det første voldstilfellet skjedde ifølge dommen en søndag kveld i juli 2011 på Etterstad. En kvinne i 80-årene ble slått og påført en rekke brudd slik at hun mistet bevisstheten, før mannen tok smykkene hennes og etterlot henne i et skogområde.

Frikjent for voldtekt

Rumeneren var tiltalt for å ha voldtatt kvinnen, men er i tingretten frikjent for dette.

Han er også dømt for å ha gått løs på en kvinne på Ullern i september 2011. Han slo henne flere ganger i ansiktet slik at hun fikk flere bruddskader, før han tok smykkene og vesken hennes. Kvinnen ble innlagt på sykehus etterpå.

Les også:Voldtektssiktet rumener varetektsfengslet i fire uker

I februar året etter påførte han en kvinne i 70-årene brudd på hjerneskallen. Kvinnen mistet bevisstheten. Etterpå tok han smykkene og vesken hennes og forlot henne i snøen på Korsvoll. Kvinnen lå i respirator i to dager før hun kom til bevissthet.

Mannen er frikjent for tiltalepunktet om voldtekt av kvinnen.

Kledde av ofrene

Mannen har forklart at han kledde av kvinnene for å se etter verdisaker, noe retten finner lite troverdig. Samtidig finner ikke tingretten nok beviser til å dømme 37-åringen for voldtekt.

Likevel trekkes det fram som straffeskjerpende at han utførte seksuelle handlinger ved siden av dem.

Til to av kvinnene er 37-åringen dømt til å betale til sammen 370.000 kroner i oppreisningserstatning. Den siste kvinnen døde før saken kom opp for retten, og det er ikke lagt ned påstand om oppreisning.

DNA-bevis

37-åringen ble pågrepet i Paris og har sittet i varetekt siden høsten 2012. Han knyttes til sakene gjennom DNA-bevis som politiet sikret seg da han ble etterforsket for innbrudd.

Rumeneren er i tillegg dømt for trusler mot ansatte i Oslo fengsel. Blant annet skal han ha sagt til en vaktleder at han ville følge sine egne lover og regler, og at han derfor mente han kunne stikke vaktlederen i halsen med en gaffel.