Mann i isolat i Stockholm på grunn av ebolamistanke

Frykten for ebola har nådd Sverige. En ung mann som ble syk etter å ha besøkt et ebolarammet, afrikansk land, er lagt i isolasjon på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Ettersom han har hatt feber og nylig er kommet hit, må vi håndtere dette som et mulig tilfelle, sier Åke Örtqvist, smittevernssjef i Stockholm.

Ifølge Aftonbladet gjelder det en mann som ble hentet i Solna, like nord for Stockholm sentrum. Mannen hadde feber og er blitt ført til smittevernenheten ved Karolinska sjukhuset i Huddinge.

– Risikoen er minimal for at det er ebola, men vi er ekstremt påpasselige i håndteringen, sier Örtqvist.

Ambulanse og isolat

– Han ble kjørt dit med en spesialambulanse, der personalet har beskyttelsesdrakter, og ble brakt til et spesielt rom på infeksjonsklinikken, hvor man undersøker og tar prøver slik at vi kan utelukke at det dreier seg om denne smitten.

Han påpeker at det ikke er fare for personalet som tok imot mannen på den lokale legevakten, ettersom smitten ikke er luftbåren. Smitten kan kun spres mennesker imellom via direkte eller indirekte kontakt med blod eller kroppsvæsker.

Mannen tas hånd om på et isolat som brukes for slike smittetilfeller.

– Det har spesielle luftsluser og filtre for ventilasjon, sier smittevernsjefen.

– Ikke kontakt med syke

Mannen har fortalt at han ikke har hatt kontakt med noen ebola-syke. Derfor er risikoen for at han skulle være smittet, svært liten, sier Örtqvist.

– Det er trolig noe helt annet.

For knappe to uker siden ble det slått alarm på grunn av mistanke om at en person var smittet av ebola i Tyskland. Senere samme dag viste det seg å ikke være ebola, men trolig magesyke.

Også i Sverige har det vært mistanke om ebola tidligere.

– Dette har jo hendt i Sverige før, og det har gjentatte ganger skjedd i våre naboland. Vi har en veldig lav terskel når det oppstår mistanke, og det er slik det skal være, sier Anders Tegnell, statsepidemiolog ved Folkhälsmyndigheten.

Utbrudd i Vest-Afrika

Ebola har herjet flere vestafrikanske land i månedsvis. Det har ikke lyktes myndighetene å få kontroll over utbruddet, som regnes som det verste noensinne med over 1.550 døde.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal tidlig i september holde møter om medisiner og vaksiner som potensielt kan brukes for å stanse det dødelige ebolautbruddet.