Nytt listeriafunn i Danmark – fjerner fisk fra butikkhyller

Flere fiskeprodukter fjernes fra danske butikkhyller på grunn av frykt for at varene kan inneholde den farlige listeriabakterien.

Det er blitt påvist listeriabakterie i spiseklar fisk fra flere danske butikker, melder Metroxpress.

Mandag kjøpte avisen 46 ulike typer spiseklar fisk – hellefisk, ørret og laks – fra en rekke butikker og fikk deretter testet produktene for listeria. Fredag ettermiddag var resultatet klart, og det ble funnet høyere konsentrasjon av listeriabakterien enn det som er tillatt, i hellefisk fra produsenten Hjerting Laks.

Selskapet trekker nå tilbake et parti hellefisk solgt i butikkjedene Netto, Føtex, Bilka og Irma. Fisken er blitt solgt under navnet «Princip Hellefisk» og «Hjerting Røget Hellefisk». Hos Irma er fisken solgt under navnet «Irmas utvalgte». Fisken er solgt i pakker som inneholder 75, 100 og 125 gram, og produsenten råder forbrukerne til å kaste fisken om de har denne typen hjemme eller levere den tilbake der den ble kjøpt.

Det har vært stor oppmerksomhet rundt listeria i Danmark den siste tiden etter at virksomheten Jørn A. Rullepølser ble stengt da det danske Fødevarestyrelsen, tilsvarende det norske Mattilsynet, konkluderte med at bedriften var hovedsmittekilden til et listeria-utbrudd. Listeria kan føre til sykdommen listeriose, som har kostet minst 13 dansker livet det siste året.