NHO vil fjerne norske flygeledere

Flygeleder Thomas Forwald på sin arbeidsplass i tårnet på Oslo Lufthavn. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Les mer Lukk

Avinor har tre kontrollsentraler med rundt 220 flygeledere. NHO Luftfart vil fjerne både sentraler og flygeledere, og heller samarbeide med Europa for få ned kostnadene.

– Vi har tre kontrollsentraler. Vi trenger kanskje en halv, sier direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe til Dagens Næringsliv.

Han sier til avisen at han ikke har noen forståelse for måten statlige Avinor organiserer luftsikringsvirksomheten på i dag. Med tre kontrollsentraler i henholdsvis Bodø, Sola utenfor Stavanger og i Røyken, mener Lothe at Avinor driver for dyrt.

– Strengt tatt hadde det holdt med én kontrollsentral i Nederland, og kanskje en i Malmö. Da hadde man kunnet dekke hele Nord-Europa, sier Lothe.

Direktør for flysikring i Avinor, Anders Kirsebom, mener Lothe er altfor tidlig ute med å foreslå at kontrollsentralene slås sammen over landegrensene.

– Det kan være en fremtidsvisjon om 20 år, men det er ikke praktisk mulig i dag. Avinor har ansvar for å overvåke nasjonal infrastruktur og dessuten bruker landene ulike tekniske systemer. Det vil ta tid å samkjøre dette, mener Kirsebom. Han sier målet er å drive på tre steder med en feles ledelse og være like effektive som om alle flygelederne satt på samme sted.

– Denne løsningen gir samlet sett lavest utgifter for flyselskapene og løsningen er valgt etter en samlet vurdering som støttes av både Avinor-styret og de ansatte.

Leder Robert Gjønnes i Norsk Flygelederforening svarer at Lothe ikke aner hva han snakker om.

– Han mangler kompetanse og det virker som han ikke vet hva han snakker om, sier han. (©NTB)