Overveldende støtte etter demonstrasjonen

Initiativtaker Faten Mahdi Al-Hussaini under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Les mer Lukk

Tallrike støtteerklæringer – og et mindre antall trusler – strømmer inn til arrangørene av demonstrasjonen i Oslo mot ytterliggående islamisme.

Det forteller flere av dem som var med og tok initiativ til markeringen mandag. Et fåtall trusler og hatmeldinger er sendt til hovedtaleren Faten Mahdi Al-Hussaini, men de aller fleste tilbakemeldingene ser ut til å ha vært positive.

– Tilbakemeldingene jeg har fått, har vært helt overveldende. Og de har utelukkende vært positive, sier Venstre-politikeren Yousuf Gilani, som også var med og arrangerte demonstrasjonen.

Han forteller om haugevis av tekstmeldinger og klapp på skulderen av ukjente personer etter markeringen.

– De aller fleste i Norge – uansett tro – tar sterkt avstand fra oppfordringer til terror, vold og ekstremisme i religionens navn, sier Gilani til NTB.

– Fjerner fordommer

Demonstrasjonen var en protest mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) og den norske organisasjonen Profetens Ummah, som støtter IS' krigføring i Syria og Irak. Nærmere 5.000 mennesker deltok i markeringen.

– Det som skjedde i går, var historisk. For første gang sto vi så mange sammen mot ekstremister og terror, uavhengig av religion og tro. Det tror jeg bidrar til å fjerne mange fordommer, sier 19 år gamle Al-Hussaini til VG.

Hun forteller at hun satt oppe til klokken fire på natten for å svare på støtteerklæringene som strømmet inn.

– Det er til og med folk som forteller meg at de tidligere har hatt et hat mot utlendinger, men som byttet mening etter talen min i går, sier Al-Hussaini.

Hun har også mottatt trusler og hatmeldinger etter demonstrasjonen, men understreker at hun ikke lar seg skremme av dem.

– Jeg har fått et par hatmeldinger, men de aller fleste har vært positive og rørende meldinger. De aller fleste har vært fra nordmenn, sier Al-Hussaini.

– Traff folk i hjertet

Yousef Assidiq, som også talte under markeringen, sier han har mottatt støtteerklæringer både fra muslimer og ikke-muslimer. Alle de 300 tekstmeldingene han hadde mottatt tirsdag formiddag, var positive.

– Det virker som vi har truffet folk midt i hjertet, sier han.

Assidiq tviler på om demonstrasjonen vil påvirke folk som allerede har utviklet radikale islamistiske holdninger. Men han tror den vil få betydning for forholdet mellom muslimer og ikke-muslimer i Norge.

– Demonstrasjonen sender et tydelig signal om at vanlige muslimer ikke er farlige, sier Assidiq, som har etnisk norsk bakgrunn og jobber i tankesmia Minotenk.

Ifølge Assidiq har norske muslimer aldri tidligere demonstrert mot en muslimsk organisasjon. Han mener den tause majoriteten i den muslimske befolkningen nå har stått fram og sagt fra hva den mener om ekstremisme.

Venstre-politiker Youseuf Gilani mener på sin side at demonstrasjonen kan få betydning også for ungdommer som er i ferd med å bli radikalisert. Han peker på at mange unge med ekstreme holdninger har respekt for de religiøse lederne som mandag tok klar avstand fra IS og Profetens Ummah.