USA ber Russland trekke tilbake lastebilkolonnen

USA krever at Russland øyeblikkelig trekker tilbake en stor lastebilkolonne som fredag trengte seg inn i Ukraina uten landets godkjennelse.

– Russland må fjerne sine kjøretøy og sitt personale fra ukrainsk territorium øyeblikkelig. Skjer ikke det står Russland overfor ytterligere kostnader og isolasjon, sier Pentagon-talsmann John Kirby.

Russland sier kolonnen bare inneholder nødhjelp. I en telefonsamtale med Tysklands statsminister Angela Merkel beskyldte Russlands president Vladimir Putin myndighetene i Kiev for å ha trukket ut tiden, og sa at kolonnen hadde blitt kjørt over grensen fordi «videre forsinkelser hadde vært uakseptable».

Bakgrunn:Raseri i Ukraina etter at russisk kolonne krysset grensen

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen sa senere samme dag at NATO er vitne til en alarmerende oppbygging av russiske bakke- og luftstyrker i nærheten av Ukraina, og sa at stridsvogner, pansrede personellkjøretøy og artilleri er blitt fraktet inn i Øst-Ukraina.

Fogh Rasmussen stiller spørsmål ved hvorvidt den virkelige hensikten med kolonnen er å gi hjelp til sivile eller om det er å forsyne separatister med våpen.