Listhaugs «harryhandel» møter kritikk

Landbruksminister Sylvi Listhaug og Rema-direktør Ole Robert Reitan i debatt under Arendalsuka. (Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix) Les mer Lukk

Landbruksministerens undersøkelse av forskjellene mellom norske og svenske priser er altfor tynn og «helt på trynet», mener mateksperter.

Ekspertene er lite imponert over innsatsen til landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp), skriver Dagsavisen.

Listhaugs departement har sammenlignet prisene på matvarer ved Nordby Supermarked utenfor Strömstad og de fire billigste dagligvarekjedene i Norge. Testen viser ifølge VG at flere av varene er to-tre ganger så dyre i Norge.

Seniorforsker Ivar Pettersen ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning mener det er problematisk dersom undersøkelsen skal brukes som politisk argument mot matvarekjedene.

– Det er altfor tynt. Undersøkelsen tar blant annet ikke høyde for hvilke enkeltvarer som er mer prissensitive i Norge enn i Sverige, som jo vil ha stort utslag på summen. Dessuten er det det totale prisnivået som er interessant, ikke prisen på enkeltvarer, sier han.

Bakgrunn: Listhaug sjokkert over prisforskjeller på mat

Professor Bent Sofus Tranøy ved Markedshøyskolen kaller undersøkelser «helt på trynet».

– Dette er åpenbart en omdømmekamp i det offentlige rom mellom Listhaug og matvarekjedene, sier han.

Selv forsvarer Listhaug undersøkelsen og mener den er god.

– Jeg synes absolutt at matvareprisene i Norge er altfor høye. Og jeg mener denne undersøkelsen viser at det er langt mer enn bare landbrukspolitikk som fører til de høye prisene, sier hun til Dagsavisen.