20 personer har druknet hittil i juli

Det har vært svært mange drukninger i juli. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix. Les mer Lukk

Årets julimåned kan bli den verste drukningsmåneden på flere år, viser tall fra Norsk Folkehjelp.

– Juli er alltid den verste måneden, men ut fra de foreløpige tallene ser det ut til at juli i år blir verre enn tidligere år, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Aaslund i Norsk Folkehjelp til NTB.

De foreløpige tallene fra Norsk Folkehjelp og NTB viser at 20 personer har druknet i juli i år, mot 17 personer samme måned i fjor, 12 personer i juli 2012 og 18 personer samme måned 2011.

Til nå i år var mai den måneden som var verst, med tolv drukningsulykker. Elleve personer druknet i juni.– Juli er alltid den verste måneden, men ut fra de foreløpige tallene ser det ut til at juli i år blir verre enn tidligere år, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Aaslund i Norsk Folkehjelp til NTB.De foreløpige tallene fra Norsk Folkehjelp og NTB viser at 20 personer har druknet i juli i år, mot 17 personer samme måned i fjor, 12 personer i juli 2012 og 18 personer samme måned 2011.Til nå i år var mai den måneden som var verst, med tolv drukningsulykker. Elleve personer druknet i juni.

– Juli er alltid den verste måneden, men ut fra de foreløpige tallene ser det ut til at juli i år blir verre enn tidligere år, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Aaslund i Norsk Folkehjelp til NTB.

De foreløpige tallene fra Norsk Folkehjelp og NTB viser at 20 personer har druknet i juli i år, mot 17 personer samme måned i fjor, 12 personer i juli 2012 og 18 personer samme måned 2011.

Til nå i år var mai den måneden som var verst, med tolv drukningsulykker. Elleve personer druknet i juni.

– Påby vest

Flertallet på Stortinget sa i midten av juni ja til SVs forslag om å påby redningsvest i båter med barn, men Norsk Folkehjelp er en pådriver for at det skal bli påbudt å bruke redningsvest i båt – uavhengig av om det er barn med eller ikke.

– Politikerne bruker de samme argumentene som ble brukt før det ble påbudt å bruke bilbelte, blant annet at man blir «frarøvet friheten». Men det er ingen som protesterer på at bilbeltet redder mange liv nå. På samme måte redder redningsvest liv og burde bli påbudt, sier Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til NTB.

Arbeiderpartiet la fram forslag om et generelt påbud om flytevest i fritidsbåter opp til 8 meter, et forslag tuftet på en rapport fra Sjøfartsdirektoratet.

– Det kunne vært et politisk vedtak som redder de som drukner uten redningsvest nå. Så de som stoppet vedtaket burde tenke seg om, sier han.

Les også: Kraftig økning i antall drukninger i Norge

Mest voksne menn

Både i 2013 og 2014 er det menn over 40 år som topper statistikken. I hele 2013 omkom 55 menn i denne aldersgruppen, mens antallet hittil i år har passert 30.

– Årsaken til det er sammensatt. Menn har en tendens til å ikke bruke vest, men det er også langt flere menn som er på fisketur og benytter seg av sjøen og båt, sier Christiansen.

I tillegg til bruk av redningsvest, oppfordrer han til at båtturer, fisketurer og bading ikke kombineres med alkohol. Dessuten bør man bruke godt gummiskotøy, som sikrer bedre feste enn sko med glatte såler både om bord og på svaberg.

– Det er helt utrolig å se hvor lite flinke folk er til å bruke riktig skotøy, sier han.

Det er ikke smart, så lenge statistikken viser at mange drukningsulykker skjer ved fall fra land.

Les også: Drukning ser ikke ut som du tror

119 druknet i fjor

Hordaland og Nordland er de fylkene hvor flest liv har gått tapt ved drukning i år.

– Jeg skulle ønske denne tendensen snudde, sier lensmann Roald Raunholm på Stord i Hordaland til NRK.

Fra januar til og med juli 2013 omkom totalt 59 personer i drukningsulykker i landet. Til og med juni i år hadde 49 personer omkommet, og når juli inkluderes kan antallet komme nærmere 80, ifølge de foreløpige tallene.

I 2013 omkom totalt 119 personer i drukningsulykker her i landet.

Fall fra land eller brygge ned i vann er sammen med fall fra eller ulykker med fritidsbåter årsakene til at flest omkommer ved drukning.