Hamas erklærer ny våpenhvileavtale

Your browser doesn't support HTML5 video.

Det israelske forsvaret hevder å finne miner i ny video Les mer Lukk

Kort tid etter at Israel varslet nye angrep mot Gazastripen søndag formiddag, erklærte Hamas at de ønsker nok en våpenhvile.

– Som reaksjon på FNs krav om å ta hensyn til vårt folk og situasjonen under feiringen av id al-fitr, har motstandsgruppene blitt enige om en humanitær pause i 24 timer. Den starter klokken 14 lokal tid (klokken 13 norsk tid), skriver Hamas' talsperson Sami Abu Zuhri.

Nye angrep

Den israelske hæren gikk søndag morgen til nye angrep mot Gazastripen. Kort tid etter ble et meldt om tre drepte palestinere.

– To ble drept ved grensen, sentralt på Gazastripen. Tredjemann ble drept nær Khan Yunis, sør i området, opplyser den palestinske helsemyndighetens talsperson Ashraf al-Qudra kort tid etter at angrepene startet.

Røyken stiger opp fra Gaza by søndag morgen. Foto: Ahmed Zakot/Reuters - NTB scanpix.

– På grunn av Hamas' stadige rakettangrep, tross avtalen om en humanitær åpning av hensyn til den sivile befolkningen i Gaza, vil vi gjenoppta våre aktiviteter i lufta, på sjøen og på bakken, sa det israelske militæret (IDF) i en erklæring klokken 9.15 norsk tid.

Innebyggere meldte om lyden av tung bombing øst i Gaza by straks etter at erklæringen kom.

Flere tunneler

Det israelske forsvaret har gjentatte ganger bedt sivilbefolkningen unngå områder der det er angrep.

– På grunn av brudd på den humanitære avtalen, fortsetter nå hæren sin offensiv, sa Peter Lerner, talsperson for den israelske hæren, i en erklæring søndag morgen.

Han legger til at det er blitt funnet flere tunneler og pågrepet medlemmer av Hamas inne på Gazastripen i løpet av natten.

Al-Qassam-brigadene, den væpnede grenen av Hamas-organisasjonen, opplyser at de avfyrte Grad-missiler mot den sørlige byen Ashod og en M75-missil mot Tel Aviv. Al-Quds-grenen, som er tilknyttet organisasjonen Islamsk jihad, tok også på seg ansvaret for flere angrep søndag.

Israel hadde lørdag kveld erklært en ensidig humanitær 24-timers våpenhvile, tross raketter fra Hamas.

Den palestinske befolkningen på Gaza brukte den humanitære våpenhvilen lørdag til å sikre seg matvarer og vann. Søndag morgen var det klart at Israel startet nye angrep mot områdene. Foto: Ahmed Zakot / Reuters / NTB scanpix