Tusener av israelere demonstrerer mot krigen

Fredsdemonstranter skreiv «Sorry» på arabisk med levende lys. Foto: Thomas Coex/AFP - NTB scanpix. Les mer Lukk

Tusener av israelere samlet seg lørdag til demonstrasjon mot den israelske offensiven mot Gazastripen.

Protestmøtet på Rabin-plassen i Tel Aviv var den største demonstrasjonen hittil mot militæroffensiven i Gaza, skriver avisa Haaretz. Ifølge politiet deltok 7.000 mennesker.

En mindre høyreorientert gruppe som støtter offensiven, ble holdt på avstand av politiet for å hindre sammenstøt.

Tente lys for de drepte

Demonstrantene krevde en øyeblikkelig slutt på fiendtlighetene, og i et av plassens hjørner var det tent lys blant bilder av drepte, både israelske soldater og palestinere fra Gazastripen.

Blant talerne var kaptein Assaf Ya'akobovich og Salim Tabib fra Ramallah, som begge er aktive i en organisasjon som arbeider for en fredelig løsning på konflikten.

Israelere demonstrerte mot krigen. Foto: Thomas Coex/AFP - NTB scanpix.

Spesielt rørende var talen til Ben Kfir fra Ashkelon. Hans datter ble drept av et medlem av Hamas i 2003, men han mener at man må takle fattigdom, ignoranse og fortvilelse hvis man skal få slutt på terrorisme.

«Fordi det ikke er flere barn igjen»

Samtidig som talerne talte for en fredelig løsning, ropte deres høyreorienterte motstandere slagord mot venstresiden. Med stor fryd sang de «Hvorfor er det ikke skoler igjen i Gaza? Fordi det ikke er flere barn igjen».

Noen demonstranter forsøkte å få dem til å slutte å synge slike sanger fordi det ikke skaper sympati for de israelske militære de sier de støtter. Men de ble avvist, og sangen fortsatte.