Frankrike: Ingen overlevde

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se de første bildene fra ulykkesstedet i Mali Les mer Lukk

Ingen overlevde da Air Algerie-flyet med minst 116 personer om bord styrtet i Mali.

– Dessverre er det ingen overlevende, sier Frankrikes president François Hollande.

Dagen etter at McDonnell Douglas 83-flyet forsvant på vei fra Burkina Faso til Algerie, gjør presidenten det klart at ferdskriveren fra flyet er funnet. Franske styrker er sendt til stedet hvor flyet med flere franske passasjerer om bord styrtet.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekrefter at årsaken til ulykken høyst sannsynlig var dårlig vær, og også transportminister Frederic Cuvillier avviser langt på vei spekulasjoner om at flyet kunne være utsatt for et angrep fra maliske opprørere.

Det var fredag fortsatt uklart hvor mange som faktisk hadde vært om bord. Swiftair, som sto bak flygingen for Air Algerie, sier det var 116. Det franske presidentkontoret sier 118. 54 av dem var franske. Noen av dem hadde doble statsborgerskap, ifølge franske myndigheter. Ti av de døde franskmennene skal ha tilhørt samme familie.

Forsvant

Vraket ble sent torsdag kveld funnet like ved grensa mellom Mali og Burkina Faso.

Franske soldater er sendt for å samle bevis og sikre ulykkesstedet i nærheten av byen Gossi. Den franske avisen Le Monde melder at totalt 120 franske soldater, 60 soldater fra Mali og 40 fra Nederland vil jobbe i området. Foreløpig er det 30 soldater på stedet, men ytterligere 190 vil bli utplassert i de kommende timene.

Flyet ble funnet et godt stykke sør for der Malis president tidligere hadde sagt at det styrtet, mellom Gao og Kidal. Ifølge tar det minst seks timer med bil å nå ulykkesstedet.

Flygingen AH5017 var på vei fra Burkina Fasos hovedstad Ouagadougou til Alger, hovedstaden i Algerie. Like før klokken 4 torsdag morgen forsvant flyet over Mali, en snau time etter at det tok av.

Les også: Vraket av savnet passasjerfly funnet i Mali

Knust til småbiter

Flyet er knust til småbiter og spredt over et større område, heter det i en erklæring fra Hollandes kontor.

Et kriseteam fra Burkina Faso har allerede inspisert vraket. Generalen Gilbert Diendere sier at flyet er helt utbrent og bekrefter at ingen overlevde. Det er funnet flere omkomne.

Radarkontakten med flyet ble borte 50 minutter etter avgang, litt etter at flygerne opplyste at de endret kurs på grunn av uvær. Lokale gjetere ved Boulikessi sier de så flyet styrte. De sier det ble truffet av lyn og falt brennende til bakken.

Det var tordenvær og kraftige sandstormer i området.

– Vi tror flyet krasjet på grunn av meteorologiske forhold, sier transportminister Cazeneuve til radiokanalen RTL.

Jagerfly lette

Ifølge transportminister Jean Bertin Ouedrago i Mali ba flygeren om å få endre kurs like etter klokken 3.30. Siden ga han ikke lyd fra seg.

Hollande satte inn store militære styrker, blant dem to jagerfly, i letingen etter flyet. Også soldater fra den fransk-maliske FN-styrken som er utplassert i landet, deltok.

Situasjonen nord i Mali er ustabil etter at jihadistiske opprørere erobret store landområder i flere måneder i 2012. Samme dag som flyulykken ble det imidlertid underskrevet en våpenhvileavtale mellom regjeringen og Tuareg-opprørerne.