Flomvannet stiger fortsatt flere steder

Trysilelva gikk fredag over sine bredder. Blant annet ble campingplassen i Innbygda oversvømmet. Foto: Kari Hagevik Bakke (NTB scanpix) Les mer Lukk

Flomvannet stiger fortsatt en rekke steder på Østlandet. I Gudbrandsdalen blir bøndenes jorder oversvømmet atter en gang, og i Trysil frykter ordføreren femtiårsflom.

– Vannføringen stiger fortsatt mange steder. Det er ganske høy vannføring i Trysilelva hvor det er en relativt stor flom, sier vakthavende hydrolog Heidi Bakke Stranden i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB lørdag kveld.

NVE har derfor sendt ut flomvarsel på oransje nivå for både Hedmark og Oppland. Det er det nest høyeste beredskapsnivået og betyr at bygninger og veier langs elver og innsjøer står i fare.

For tredje gang på fire år får bønder i Gudbrandsdalen ødelagt avlingene sine på grunn av flom. I Ringebu har Gudbrandsdalslågen tatt store områder med dyrket mark, melder NRK.

– Dette er utrolig krevende, både fysisk, psykisk og sannsynligvis økonomisk. Når vannet nå kommer ender det sannsynligvis med at vi må kaste den første slåtten og starte på nytt igjen, sier bonde Lars Skejggestad Kleven i Ringebu kommune.

Bakgrunn: Flomvarsel flere steder

Økt 30 cm

Slår nedbørsprognosene til, vil vannføringen etter alt å dømme fortsette å stige i løpet av helgen, spesielt i Trysilelva og i Glomma.

Glomma ser ut til å ha nådd flomtoppen ved Elverum, men også her kan vannet komme til å stige dersom det kommer større mengder nedbør.

Hittil har situasjonen vært verst i Trysil, der elva allerede har passert nivået for tjueårsflom. I Trysilelva har vannet steget 60 kubikkmeter per sekund ved Nybergsund siden fredag, og på NVEs målested har vannføringen økt 30 cm det siste døgnet.

En rekke tomter er oversvømt og flere lokale bedrifter har måttet stenge dørene, blant dem Trysil fjernvarmeanlegg, som gikk over på nødfyring lørdag, melder NRK.

Frykter femtiårsflom

Varsel om mer nedbør gjør at kommunens ordfører Ole Martin Norderhaug nå frykter han står overfor en femtiårsflom.

– Prognosene er veldig usikre, men hvis elva fortsetter å stige så mye som den har gjort det siste døgnet, så passerer vi femtiårsflom søndag morgen. Det har veldig mye med nedbørsmengdene å gjøre, sier Norderhaug til NTB.

Trysils ordfører sier kommunen er i høyeste beredskap og forbereder seg på det verste.

– Det begynner å bli kritisk for en del veier, og vi har flyttet enkelte personer som har risikert å bli innestengt, tilføyer han.

Les også: Flomvannet stiger i Hedmark

Ingen alvorlige ødeleggelser

Det er ikke meldt om alvorlige ødeleggelser på grunn av flommen, men bedriften Moelven Trysil har måttet stenge sitt sagbruk på grunn av vannmengdene. På Kongsvinger ble E16 dessuten stengt på grunn av vannmengdene.

Norderhaug ber innbyggere langs Trysilelva om å forberede seg så godt de kan.

– Jeg har anbefalt folk som av erfaring vet at det ved flommer kan komme vann i kjelleren, om å begynne å tømme kjellerne for verdier. For vi må regne med at det kommer vann inn, sier ordføreren.

– Vi har foreløpig situasjonen under kontroll, men vi vet ikke når dette kulminerer, advarer han.