Tidligere flykaprer bak bombetrussel mot Norwegian-fly

Et Norwegian-fly på vei fra København til Gardermoen måtte nødlande i Göteborg fredag på grunn av en bombetrussel mot flyet. Foto: Magnus Källeström / NTB scanpix Les mer Lukk

Mannen som framsatte bombetrussel mot Norwegian-flyet som nødlandet i Göteborg fredag, kapret for 21 år siden et russisk fly.

Svensk politi opplyser at mannen sammen med sin kone kapret et russisk innenriksfly på vei til St. Petersburg i 1993. Bevæpnet med to usikrede håndgranater tvang de flyet til å lande på Arlanda flyplass utenfor Stockholm.

Mannen og hans familie, som er fra Aserbajdsjan, søkte da asyl i Sverige, men ble senere utlevert til Russland. Der ble mannen dømt til tolv års fengsel mens kona fikk en dom på seks års betinget fengsel.

Ingen bombe funnet

Norwegian-flyet på vei fra København til Oslo nødlandet på Landvetter flyplass utenfor Göteborg fredag etter at mannen opplyste at han hadde gjemt en bombe i bagasjerommet.

Flyet ble fredag kveld gjennomsøkt av bombespesialister uten at det ble funnet noe mistenkelig. De 94 passasjerene fikk deretter gå tilbake til flyet og hente eiendelene sine og fikk senere reise til Oslo med et annet fly.

Les også: Norwegian-fly nødlandet etter bombetrussel

Motiv

Mannen ble pågrepet rett etter at flyet hadde nødlandet og er siktet for luftsabotasje. Han har ifølge polititalsmann Björ Blixter forklart i avhør hvorfor han kom med bombetrusselen. Blixter vil imidlertid ikke si noe om hva den pågrepne har sagt og hvorfor han hevdet at han hadde gjemt en bombe på flyet når det ikke var tilfelle.

– Det får vi komme tilbake til senere. Han er avhørt og har gitt en forklaring, sier Blixter til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han vil heller ikke kommentere om mannen har søkt asyl i Sverige.

Hadde mistanker

Blixter er imidlertid fornøyd med hvor fort det gikk å få evakuert flyet og sette opp sikkerhetssperring rundt det.

– Vi handlet på denne måten på grunn av det mannen hadde gjort tidligere, sier han.

Han forklarer at politiet ikke fikk fastslått identiteten til mannen før etter at han var pågrepet, men at de allerede før flyet hadde landet, hadde sine mistanker.

Se en animasjon av nødruten Norwegian-flyet måtte ta etter bombetrusselen i videoen under.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se Norwegian-flyets nødrute