Premiereklar Gaup spiller inn ny film

Stig Henrik Hoff (venstre) spiller den samiske etterforskeren Aslak Eira i filmen «Glassdukkene», som har norgespremiere 4. april. Regien er ved Nils Gaup (høyre) som samme måned går i gang med innspillingen av sin nye film «Birkebeinerne». Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Regissøren Nils Gaup (58) starter innspillingen av sin nye film «Birkebeinerne» i samme måned som hans siste produksjon «Glassdukkene» har norgespremiere.

Thrilleren, som settes opp på kino 4. april, er den første av tre filmatiseringer av Jorun Thørrings kriminalromaner om den samiske etterforskeren Aslak Eira, spilt av Stig Henrik Hoff. Lena Kristin Ellingsen, kjent fra blant annet «Mammon», spiller den kvinnelige hovedrollen.

I den nye filmen jakter Eira på det som viser seg å være en seriemorder i et studentmiljø nordpå.

De to neste produksjonene skal etter planen spilles inn i løpet av 2014, og det samlede budsjettet er på over 45 millioner kroner.

Ny interesse

Men før Gaup drar i gang opptakene av de to kriminalfilmene, er det tid for en ferd inn i vikinghistorien, en tidsepoke som både film- og TV-bransjen har fattet ny og stor interesse for. Innspillingen av «Birkebeinerne» («The Last King») begynner i april.

Les også: - Liv Ullmann er helt fantastisk

«Birkebeinerne» har alene et budsjett som er like stort som krimtrilogien, 44,5 millioner kroner. I slutten av april i fjor fikk produksjonsselskapet Paradox 13,7 millioner kroner i tilskudd fra Norsk filminstitutt etter en markedsvurdering av filmens potensial.

Nå har den også fått 3,8 millioner kroner i tilskudd fra det europeiske samproduksjonsfondet Eurimages. Bak filmen står de norske produsentene Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae, irske Newgrange Pictures og ungarske Proton Cinema.

Nordisk Film tar seg av den skandinaviske distribusjonen, og antatt premiere er 13. februar neste år.

Birkebeinerflukten

«Birkebeinerne» er Ravn Lanesskogs første spillefilm som manusforfatter. Han har tidligere vært medforfatter sammen med Kamilla Krogsveen på «Kyss meg for faen i helvete», og har også assistert Axel Hellstenius med «Beatles».

Handlingen er lagt til 1206. Norge herjes av borgerkrig, og mens kongen er døende blir hans uekte sønn født i dypeste hemmelighet. To menn flykter med den to år gamle prinsen Håkon Håkonsson, som halve kongeriket er ute etter å drepe.

Se også: - Det mest blodige slaget i norsk film noensinne

Baglerne kontrollerte området han ble født i, og siden han var sønn av en birkebeinerkonge var situasjonen farlig for både ham og hans mor.

Flukten til birkebeinernes fremste skiløpere Torstein Skjevla og Skjervald Skrukker er udødeliggjort i maleriet «Birkebeinerne» og minnes hvert år i Birkebeinerrennet.

Håkon IV Håkonsson var konge av Norge fra 1217 til 1263.

Åttende spillefilm

«Birkebeinerne» er Nils Gaups åttende spillefilm. I 1988 ble hans spillefilm «Veiviseren» (1987) nominert til en Oscar for beste fremmedspråklige film, men hans danske kollega Bille August vant det året med «Pelle Erobreren».

Gaups siste produksjon før «Birkbeinerne» var «Reisen til Julestjernen», en av de mest sette filmene i Norge i 2012.

Det er ikke første gang regissøren gir seg i kast med Håkon Håkonsson. I 1990 hadde hans film «Håkon Håkonsen» («Shipwrecked») premiere. Den bygde på Oluf Vilhelm Falck-Ytters roman «Haakon Haakonsen. En norsk Robinson», ble produsert av Walt Disney Pictures og hadde Stian Smestad og Gabriel Byrne i hovedrollene.

Til tross for navnelikheten, handler den om Håkon Håkonsen som på midten av 1800-tallet måtte reise til sjøs som 13-åring på grunn av dårlig økonomi i familien.

Produksjonen er en av de største og mest påkostede norske filmene som er laget.