– Trygdebruk smitter fra foreldre til barn

Ved utgangen av 2013 var 305.886 nordmenn på uføretrygd, og i år vil staten bruke om lag 64 milliarder kroner på uførepensjoner – rundt 6 prosent av statsbudsjettet. Foto: NTB scanpix. Les mer Lukk

Sannsynligheten for at et barn blir uføretrygdet, øker drastisk om foreldrene får uføretrygd, viser ny forskning.

Forskere har forsøkt å finne ut i hvilken grad dette skyldes arvelige helseproblemer, sosiale forskjeller som reproduseres, eller om det utvikles en kultur for uføretrygd hvor barna for eksempel lærer av foreldrene.

I en fersk forskningsartikkel er konklusjonen klar: Det at norske foreldre går på uføretrygd, er i seg selv en viktig årsak til at også barna ender på uføretrygd, skriver Aftenposten.

– Dette kan være med på å forklare en betydelig del av den kraftige veksten i uføretrygdede i Norge. Det er vanskelig å studere effekten av trygden isolert fra andre sammenfallende faktorer slik som helse, men vi har funnet en måte å gjøre dette på. Resultatene viser at trygd går i arv, og at foreldrenes uføretrygd kan forklare en betydelig del av etterkommernes trygdebruk, sier Magne Mogstad, forsker ved University of Chicago og Statistisk sentralbyrå (SSB) til Aftenposten.

Les også: Tapte en månedslønn på feil permisjonsvalg

Effekten er særlig sterk blant barn som er minst 18 år når foreldrene får uføretrygd. Her seksdobles sannsynligheten for å havne på uføretrygd

Siden 1960-tallet har andelen nordmenn i arbeidsfør alder på uføretrygd økt fra rundt 2 prosent til nesten 10 prosent.

Ved utgangen av 2013 var 305.886 nordmenn på uføretrygd, og i år vil staten bruke om lag 64 milliarder kroner på uførepensjoner – rundt 6 prosent av statsbudsjettet.

Les også: NAV-sjefen vil få slutt på ugne «navere»