Fortsatt usikkerhet om asylavtale

Venstre-leder Trine Skei Grande og KrFs forhandler Geir Jørgen Bekkevold. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix) Les mer Lukk

Flere avklaringer gjenstår før regjeringspartiene og samarbeidspartiene har en avtale om asylpolitikken.

Asylforhandlingene var et hett tema på møtene i stortingsgruppene til regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet og samarbeidspartiene Venstre og KrF onsdag kveld.

Når partiene møtes til et nytt forhandlingsmøte på Stortinget torsdag kveld, gjenstår mer enn formaliteter, understrekes det fra alle fire.

– Det er skjørt, det vi har, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Kan bli utsatt

Samtidig som samarbeidspartiene og Høyre sier at de tror det blir enighet, gjør både Skei Grande og KrFs forhandler Geir Jørgen Bekkevold det klart at det fortsatt er reelle forhandlinger det er snakk om.

Begge sier de har fått med seg innspill fra sine stortingsgrupper på punkter som det er vanskelig å svelge i det tekstutkastet som nå ligger på forhandlingsbordet.

Les også:Dagsavisen: Enighet i asylforhandlingene

En annen kilde, som står forhandlingene nær, sier til NTB at det ikke er sikkert at det blir presentert noen avtale torsdag – slik mange mener det ligger an til.

– All erfaring tilsier at vi må holde muligheten åpen for at vi trenger ytterligere tid på oss, sier vedkommende.

Ytterpunkter

Etter forhandlingsmøtet mandag kveld sa Bekkevold til NTB at man var nær en avtale.

– Jeg holder fast ved det. Nå tar jeg med meg innspillene fra gruppa og ser frem til møtet i morgen, sier han.

Høyres forhandler Ingjerd Schou sier at forhandlingene er krevende, men at tonen er god. Utkastet ble tatt godt imot av Høyres gruppe onsdag, og Schou er optimist med tanke på å forene ytterpunktene der Venstre og KrF ønsker liberalisering og Frp ønsker innstramminger.

Kompromisser

Etter det NTB forstår er et av kompromissene at det skal bygges flere plasser ved det lukkede asylmottaket på Trandum, samtidig som asylbarnas rettigheter skal styrkes gjennom en forskrift.

Ifølge flere medier skal Fremskrittspartiets forhandlere ha blitt irritert over at Venstre og KrF vil sikre seg innflytelse også over fremtidig asylpolitikk som ikke blir omfattet av den avtalen som nå forhandles frem.

Bakgrunn:Samarbeidspartier tror det går mot asyl-enighet

– Jeg har ingen kommentar til noe som er tema for forhandlinger. Det ble for øvrig ikke fattet noe vedtak i vårt gruppemøte, sier Frps parlamentariske leder Harald T. Nesvik til NTB.