Egypts regjering går av

Egypts statsminister Hazem el-Beblawi offentliggjorde nyheten om regjeringens avgang på en pressekonferanse mandag. REUTERS/ Mohamed Abd El Ghan. Les mer Lukk

Den militærstøttede regjeringen i Egypt går av, opplyser den statlige nettavisen Al Ahram. Nå ventes det at hærsjef Abdel Fattah al-Sisi stiller som president.

Nettavisen skriver at avgjørelsen ble tatt etter et 15 minutter langt møte i regjeringen. Deretter søkte regjeringen fungerende president Adly Mansour om å få gå av.

Egypts hærsjef Abdel Fattah al-Sisi, som mange mener vil bli landets neste president, var forsvarsminister i regjeringen.

Statsminister Hazem el-Beblawi offentliggjorde avgangen på en pressekonferanse mandag, uten å forklare bakgrunnen. Beblawis regjering tiltrådte i juli, etter av president Mohamed Mursi ble avsatt av hæren.

Duket for Sisi

Hany Saleh, talsmann for regjeringen, har fortalt AFP at regjeringen må gå fordi det trengs «nytt blod». Ifølge Al Ahram skal en kilde ha opplyst at mandagens avgjørelse skal bane veien for at Sisi skal kunne stille som presidentkandidat. Hærsjefen er nemlig nødt til å forlate sin post som forsvarsminister for å stille som kandidat, melder Reuters.

Statsminister Beblawi roste regjeringens innsats til tross for den korte tiden i tjeneste.

– Dette er ikke en tid for personlige interesser. Regjeringen har overholdt alle sine forpliktelser og har ikke spart på noe i sitt arbeid for å få landet ut av en dårlig periode de siste seks-sju månedene, sa statsministeren i en tale om landets økonomi og sikkerhet.

Frykter Mubarak-tilstander

Hamdeen Sabbahi, som kom på tredjeplass i presidentvalget som Mohammed Morsi vant i 2012, stiller også i presidentvalget, som er ventet i april. Men 59-åringen er redd en seier for favoritten Sisi også vil bety et comeback for det autokratiske styret som skulle forsvinne med Hosni Mubarak. Mubarak, som gikk av i 2011, er den lengstsittende presidenten i landet siden Muhammad Ali av Egypt regjerte på 1800-tallet.

– Mubaraks menn er på vei tilbake. Sisi har ikke beroliget landet med at hans styre vil ta avstand fra den korrupte linjen til Mubarak, sier Sabbahi.