Timosjenko: – Diktaturet har falt

Julia Timosjenko har vært fengslet i den østlige byen Kharkiv etter at hun i 2011 ble dømt til sju års fengsel for maktmisbruk. Her er hun fotografert rett etter løslatelsen lørdag. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Les mer Lukk

Lørdag kveld kunne Julia Timosjenko tale til de mange tusener av demonstranter på Uavhengighetsplassen i Kiev. Hun oppfordret til fortsatte protester.

Til stor jubel, men også noe buing ankom den tidligere ukrainske statsministeren Julia Timosjenko lørdag kveld Uavhengighetsplassen i Kiev.

Få timer tidligere ble hun satt fri, mens parlamentet avsatte president Viktor Janukovitsj.

Dramatikken i Ukraina nådde nye høyder lørdag. Opposisjonen ville likevel ikke følge avtalen som ble inngått fredag. Stadig flere nære allierte og deler av maktapparatet vendte Janukovitsj ryggen. Parlamentet vedtok med et overveldende flertall å avsette han og å holde nytt valg 25. mai, men han nekter å bøye av.

Timosjenko ble satt fri, og dagen kulminerte med at hun ankom Uavhengighetsplassen i Kiev hvor hun møtte titusener demonstranter. Hennes oppfordring var å fortsette protestene.

– Kjemp til siste slutt. Vi kan ikke forlate Uavhengighetsplassen ennå, lød hennes oppfordring.

Opposisjonen i Ukraina har i tre måneder demonstrert i sentrum av Kiev etter at Janukovitsj sa nei til en bred samarbeidsavtale med EU. Denne uken ble 77 mennesker drept i voldelige kamper i Kiev.

Maktvakuum

Dagen etter at Janukovitsj inngikk en forsoningsavtale med opposisjonen i Ukraina, brakte lørdagens dramatiske utvikling på en rekke fronter landet inn i et politisk maktvakuum.

En rekke av Janukovitsjs støttespillere, både forsvarstopper, regjeringsmedlemmer og folkevalgte, har de siste dagene vendt ham ryggen eller blitt avsatt.

Både Janukovitsjs presidentpalass utenfor Kiev og hans kontorer i sentrum av byen var lørdag tømt både for folk og sikkerhetsvakter. Mange av Kievs innbyggere brukte lørdagen til å ta presidentpalasset nærmere i øyesyn, og kunne der se at den avsatte presidenten har omgitt seg med overdådig luksus.

Fri

Julia Timosjenko ble lørdag ettermiddag satt fri fra sykehuset i det sørøstlige Ukraina, der hun har vært fengslet siden 2011. Hun reiste umiddelbart til Kiev og Uavhengighetsplassen der hun talte til den store menneskemengden.

Hun ble møtt med jubel, men også enkelte mishagsytringer fra støttespillere for Janukovitsj.

– Jeg har ønsket å være med dere og kjempe lenge, sa hun, og la til at Janukovitsj bør bli tvunget til plassen hvor protestene har funnet sted de siste månedene. Og hun oppfordret sine landsmenn til å kjempe videre for deres felles fremtid.

Les også: – Parlamentet har avsatt Janukovitsj