Netanyahu får kritikk for ikke-jødisk kjæreste

Avisen Dagen melder at Sandra Leikanger (25) og Yair Netanyahu (23) er et par. Forholdet er den siste tiden omtalt i blant annet Israel Today, The Jerusalem Post og Haaretz. Foto: Privat / Facebook. Les mer Lukk

Israels statsminister Benjamin Netanyahu får kritikk for at sønnen skal være kjæreste med norske, ikke-jødiske Sandra Leikanger (25). Saken er et hett tema i israelske medier.

Avisen Dagen melder at Sandra Leikanger (25) og Yair Netanyahu (23) er et par. Forholdet er den siste tiden omtalt i blant annet Israel Today , The Jerusalem Post og Haaretz.

Grimstad-kvinnen har bodd i Israel i flere år og har tidligere sagt til Grimstad Adressetidende at hun har vært preget av den pågående konflikten i landet.

– Stort problem

Nissim Zeev i det ultraortodokse Shas-partiet sier til Jerusalem Post at det er et stort problem, og at han regner med at saken plager statsministeren.

Nyhetsbyrået AFP siterer avisen på at en kilde nær Netanyahus sønn på at Leikanger ikke er jøde.

Les også: Norske Sandra (25) er kjæreste med Benjamin Netanyahus sønn

«Bibis (Benjamin Netanyahu, red.anm.) sønn har funnet en hedning. Hans far er stolt av ham og gir dermed støtte til ødeleggelsen av den jødiske staten», skriver organisasjonen Lehava på sine nettsider, ifølge Dagen.

Statsminister bekrefter

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som regnes som et utsatt terrormål, skrøt av Norge og sønnens norske kjæreste da han møtte statsminister Erna Solberg i Davos i Sveits torsdag.

En smilende israelsk statsminister snakket om «nye venner», var opptatt av norsk vintervær og snakket med pressen om at sønnen nettopp har feriert i Nord-Norge og har norsk kjæreste.

Dagen har vært i kontakt med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med spørsmål om hvilke sikkerhetstiltak de må iverksette når Netanyahus sønn besøker Norge.

– Vi kan ikke kommentere denne saken, av hensyn til sikkerheten, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til Dagen.

– Gledelig nyhet

Conrad Myrland i Med Israel for fred gleder seg over det norsk-israelske kjæresteparet.

– Det er en gledelig nyhet, og det er fint at Netanyahu kunne fortelle det til norske journalister. Jeg ønsker kjæresteparet alt godt, og håper at det kanskje gir Netanyahu en ny kilde til kunnskap og kontakt rundt om i Norge, det er en fordel, sa Myrland til Dagen.

NTB lyktes søndag ikke i å få kontakt med Leikanger. Tidligere har hun ikke ønsket å kommentere saken overfor Dagen.

NTB har vært i kontakt med Leikangers familie som «verken vil bekrefte eller avkrefte noe som helst».