Nytt salmonellafunn i Østfold

SVINERI: Fem gårder har mottatt smågris fra en smittet besetning i Halden, og så langt er det påvist salmonellasmitte på to av disse gårdene. Arkivfoto: Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Les mer Lukk

Enda en svineprodusent i Østfold har fått påvist salmonella. Mattilsynet betegner utbruddet som stort.

Gården hvor det nå er påvist smitte, ligger i Ytre Østfold. Det er en av fem gårder som har mottatt smågris fra en smittet besetning i Halden, og så langt er det påvist salmonellasmitte på to av disse gårdene.

– Med tanke på antall dyr som er berørt, så er dette et stort utbrudd i norsk målestokk. Besetningen på gården i Ytre Østfold er nå isolert. Det betyr restriksjoner på flytting av dyr inn og ut, og også på kontakten mellom mennesker og dyr, sier seksjonssjef Jarle Bergsjø i Mattilsynet til NRK.

Les også: Syv smittet av sjelden type salmonella

Salmonellasmitten kan være spredt videre ettersom gården hvor det nå er påvist smittet gris, har levert livdyr til flere andre grisehus i Østfold. Mattilsynet fortsetter derfor kontrollene.

– Vi tar ytterligere prøver på gårdene denne gården har vært i kontakt med. Ukene som kommer, vil vise om vi har mer smitte, sier Bergsjø.